#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektronický poukaz na zdravotnické pomůcky na cestě k pacientům

28. 5. 2021

Od zavedení elektronického receptu do praxe uplynuly již 3 roky. Nyní přichází řada také na elektronizaci poukazů na zdravotnické pomůcky (ePoukaz). Ta se řídí zákonem č. 89/2021 Sb., o zdravotnických prostředcích, jenž vstoupil v účinnost dne 26. 5. 2021. Jaké změny lze s nástupem ePoukazu očekávat?

Pro poukaz na inkontinenční pomůcky zatím jen osobně

Aktuální pandemická situace ukázala, jak je preskripce na dálku důležitá. Pacienti i zdravotníci nyní významně profitují z eReceptu či eŽádanky na testy na COVID-19, protože šetří čas a snižují se případné riziko nákazy novým typem koronaviru při osobním vyzvednutí. Bohužel pro poukaz na zdravotnické prostředky, kam spadají kromě inkontinenčních pomůcek také protézy, berle, naslouchadla či pomůcky pro diabetiky, si pacient zatím musí přijít osobně. Celou situaci však nyní mění nově platný zákon č. 89/2021 Sb., o zdravotnických prostředcích.

Stejná platforma, stejný elektronický podpis, jiný produkt

První fáze zavedení ePoukazu je pro účastníky zcela dobrovolná.

Na rozdíl od eReceptu by ePoukaz neměla doprovázet jakákoliv nevole ze strany lékařů či lékáren, protože bude využívána již dobře ověřená platforma včetně elektronického podpisu, čímž pro lékaře odpadá další investice do technologií nebo učení se s novým systémem. U ePoukazu také odpadají rizika spojená s problematikou lékového záznamu u léčivých přípravků, vzhledem k absenci rizikových interakcí u inkontinenčních pomůcek.

Ostatní subjekty (např. oční optiky či prodejny zdravotnických prostředků) mohou být zpočátku v nevýhodě. Mohly by ale být motivovány k zavedení technologií využívající ePoukaz, protože jinak by se část klientů mohla přesouvat k vydání pomůcek právě k lékárnám, jež celý výdej pokrývají plnohodnotně.

Konec reklamních sdělení

Elektronický poukaz by měl fungovat podobně jako eRecept. Pacient si bude moci zvolit, zda mu bude vytištěna průvodka, nebo mu přijde identifikátor prostřednictvím SMS či datové zprávy. Identifikátor – bez ohledu na způsob předání – nesmí být doprovázen žádným reklamním sdělením. Po předložení potvrzení u zvoleného výdejce pacient danou pomůcku obdrží za současného vytvoření záznamu o převzetí konkrétní pomůcky. Elektronický či listinný poukaz lze u výdejce uplatnit do 30 dnů od jeho vystavení, neurčí-li předepisující jinak, nejpozději však do 1 roku. Možnost zásilkového výdeje zůstává u ePoukazu beze změny.

Kombinace inkontinenčních pomůcek také na ePoukazu

Zavedení ePoukazu nadále umožňuje volné kombinování inkontinenčních pomůcek pro pacienty s různými potřebami. Platí stejně jako v papírové podobě, kdy je nutné na každou pomůcku vystavit samostatný ePoukaz. Pro lepší představivost uvádíme názorný příklad, jak je v praxi možné pomůcky kombinovat.

Žena 54 let pracující v pojišťovně, občas jezdí za klienty. Víkendy nejčastěji tráví výlety do přírody nebo s vnoučaty na chalupě. Lékař jí zařadil do III. stupně inkontinence. Po změření obvodu v pase má stanovenou velikost M. Pacientka potřebuje na den pomůcku, která bude diskrétní pod oděvem (nešustí a vypadá jako spodní prádlo), nebude ji omezovat v pohybu a zároveň se na ni bude moci 100% spolehnout. Na noc pak požaduje jistotu (vyšší savost), aby se dobře vyspala a nemusela „hlídat“ výměnu pomůcky.

Příklad výpočtu preskripce na 3 měsíce – kalhotky kombinace den a noc:

  • Limit finanční: 5099,10 Kč.
  • Limit kusový: 450 ks.
  • 3 měsíce = 90 nocí = 90 ks lepících kalhotek s vyšší savostí, např. Seni Super Medium 10 ks, cena 169,91 Kč, potřebuje tedy 9 balení.
  • 5099,10 („limit“) – (9× 169,91 Kč) = 3569,91 Kč („zbývá z limitu“).
  • Na den jsou vhodné diskrétní natahovací kalhotky Seni Active normal Medium 10 ks, cena 211,51 Kč.
  • 3569,91 („zbytek limitu“) : 211,51 = 16,87 balení.

Pro ochranu lůžka doma i jinde je možné nad limit předepsat podložky:

  • Limit finanční: 658,95 Kč.
  • Limit kusový: 90 ks.

Pacientce je tady možné předepsat:

  • Poukaz 1: na den 16 balení (160 ks) natahovacích kalhotek Seni Active Normal vel. M (savost 1100 ml).
  • Poukaz 2: na noc 9 balení (90 ks) lepicích kalhotek Seni Super vel. M (savost 2300 ml).
  • Poukaz 3: nad limit podložky Seni Soft libovolný rozměr, 3 balení − 90 ks (vždy je doplatek).

Závěr

Mezi pacienty, především těmi s chronickými nemocemi, panují zvýšené obavy z nákazy novým typem koronaviru. Často se proto vyhýbají návštěvám zdravotnických zařízení a odmítají lékařská vyšetření, a to i v případě, že při nedostatečné kontrole základního onemocnění hrozí při nákaze COVID-19 horší průběh. Zavedení ePoukazu do praxe by mělo usnadnit mnohým pacientům život a navíc by mělo zlepšit dostupnost zdravotnických prostředků.

(mraf)

Zdroje:
1. Koubová M. Covid přiměl lékaře elektronizovat poukazy na zdravotnické prostředky na vlastní pěst, zakotvit ePoukaz má nyní pozměňovací návrh. Zdravotnický deník, 23. 11. 2020. Dostupné na: www.zdravotnickydenik.cz/2020/11/covid-primel-lekare-elektronizovat-poukazy-na-zdravotnicke-prostredky-na-vlastni-pest-zakotvit-epoukaz-ma-nyni-pozmenovaci-navrh
2. Zákon č. 89/2021 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů. Dostupné na: www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-89



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#