#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení kvality života rodiček 6 týdnů a 6 měsíců po porodu

13. 8. 2018

Rozporuplné poznatky o tom, zda kvalita života související se zdravím může být u žen po porodu závislá na způsobu porodu, byly důvodem k provedení studie, která se touto problematikou podrobněji zabývala.

Cíl a metodika studie

Do longitudinální prospektivní studie, která proběhla ve Španělsku, bylo zapojeno 546 žen prvorodiček ve věku 18–45 let. Všechny porodily zdravého novorozence. Cílem studie bylo vyhodnotit kvalitu života související se zdravím v 6 týdnech a 6 měsících po porodu v závislosti na způsobu, jakým žena rodila. Autoři studie v obou obdobích analyzovali kromě kvality života také sociodemografické faktory a klinické charakteristiky. Kvalita života byla hodnocena pomocí nástroje SF-36 (Short Form 36 Health Survey) a v rámci studie se porovnávaly vaginální porody, klešťové porody, vakuumextrakce, plánovaný a akutní císařský řez.

Výsledky

Autoři studie neodhalili rozdíly v kvalitě života související se zdravím v době 6 týdnů a 6 měsíců po porodu, které by byly ovlivněny způsobem porodu. Dospěli ovšem k závěru, že ženy trpící poporodní močovou inkontinencí mají na konci šestinedělí nižší hodnoty skóre kvality života podle SF-36 než ostatní rodičky. V období mezi šestým týdnem a šestým měsícem po porodu se kvalita života související se zdravím zlepšila u všech žen bez ohledu na způsob porodu.

Závěr

Přestože způsob porodu podle zjištění španělské studie přímo neovlivňuje kvalitu života související se zdravím, autoři poukazují na nepřímou vazbu mezi způsobem porodu a kvalitou života v krátkodobém horizontu. Rodičky, u nichž byla zjištěna nejhorší kvalita života související se zdravím, trpěly po porodu močovou inkontinencí a většina těchto žen rodila za použití porodnických kleští.

(pak)

Zdroj: Triviño-Juárez J. M., Romero-Ayuso D., Nieto-Pereda B. et al. Health related quality of life of women at the sixth week and sixth month postpartum by mode of birth. Women Birth 2017 Feb; 30 (1): 29–39, doi: 10.1016/j.wombi.2016.06.005.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#