#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inkontinence pro sestry v otázkách a odpovědích

8. 4. 2021

Následující text přináší ve formě nejčastějších i méně častých otázek a odpovědí praktické vodítko pro komunikaci s pacienty na tak intimní téma, jakým inkontinence bezesporu je. Dobře připravený, informačně vybavený a empatický zdravotník může pomoci prolomit komunikační bariéru s tímto tématem spojenou a stát se pacientovým průvodcem, který mu pomáhá nalézt optimální řešení a dosáhnout zlepšení kvality života.

Koho všeho se problém může týkat?

Je vhodné vytipovat si především rizikové skupiny pacientů a cíleně se ptát na potíže s močením. Nejde pouze o úniky moči, ale též o urgence, časté močení, případně ukapávání moči u mužů. Mezi rizikové skupiny patří mimo jiné těhotné, ženy po porodu či po menopauze, muži po zákroku na prostatě, pacienti po výkonu v malé pánvi a všeobecně osoby po 50. roce věku.

Pokud již pacient inkontinenční pomůcky používá, co bychom měli vědět?

Pacienta s inkontinencí je třeba se opakovaně ptát. Nejen na začátku, když je třeba vybrat typ pomůcky, ale i později, kdy mimo jiné zjišťujeme, zda je pro něj vybraná a používaná pomůcka vyhovující. Ani onemocnění jako inkontinence totiž nemusí být statické a vyvíjí se v čase.

Co když někteří pacienti, zejména ženy, místo inkontinenční pomůcky používají menstruační vložku?

Zde je třeba v první řadě upozornit na nevhodnost používání menstruačních vložek při řešení problému s inkontinencí. Moč je řidší než krev a uniká z těla ve větším objemu. Savost menstruačních vložek je tedy nedostatečná. Absorpční vložky se vyrábějí z materiálů s rychlejší absorpcí. Bakterie v moči také při svém rozkladu vytvářejí silný zápach, jehož pohlcení vyžaduje speciální technologii, která se využívá právě u absorpčních pomůcek. Inkontinenční vložky mají navíc anatomický tvar a pružné prvky, proto se lépe přizpůsobí než vložka menstruační.

Z jakých důvodů může inkontinenční pomůcka pacientovi nevyhovovat?

Způsobuje otlaky či odřeniny? Pak to může být dáno tím, že je příliš malá. Naopak pokud pomůcka protéká, může být příčina v používání větší velikosti, než by bylo optimální. Dále pomůcka například nemusí být dostatečně diskrétní, šustí nebo zcela neabsorbuje zápach. V takovém případě lze zkusit změnit typ pomůcky či výrobce.

Co dělat v případě, že pomůcka protéká?

Chyba může být v nesprávně zvolené velikosti, nedostatečné aktivaci plenky, nedostatečné retenci nebo savosti pomůcky. Někdy stačí pouze vyměnit značku pomůcky a nebát se nabídnout třeba něco nového. Můžeme tak pacientovi pomoci výrazně zlepšit kvalitu života.

Co znamená aktivace plenky?

Před použitím plenkových kalhotek je potřeba je aktivovat neboli připravit k použití. Aktivací dochází k načechrání původně stlačeného absorpčního jádra a zvednutí volánků, jež zabraňují postrannímu protečení. Samotná aktivace se provádí v několika krocích. Nejprve je nutné plenku rozvinout a několikrát natáhnout do délky, následně se plenka podélně přeloží a pomačká po vnějších stranách, čímž se vytvoří takzvané korýtko. Při nasazování aktivované plenky je třeba toto korýtko zachovat, aby byla zaručena maximální ochrana před protečením.

Jak vybrat optimální velikost inkontinenční pomůcky?

Změřit krejčovským metrem obvod boků a pasu a porovnat s tabulkou uváděnou výrobcem. Vybrat vždy nejmenší možnou velikost dle získaného měření. Každý výrobce má svou tabulku velikostí, proto je při změně pomůcky potřeba měření opakovat. Velikosti navíc téměř nikdy neodpovídají klasickým konfekčním velikostem oblečení.

Jak vybrat správný typ pomůcky?

Je dobré se řídit alespoň orientačně stupněm inkontinence a fyzickou aktivitou pacienta. Nabídnout k vyzkoušení vzorky různých typů pomůcek od různých firem.

Proč je důležité vybírat vhodný produkt takto detailně?

Pouze tak lze zajistit každodenní pohodlí a zamezit zdravotním potížím i zbytečným výdajům.

Co dělat, pokud nemám k dispozici vzorky?

Většina firem nabízí bezplatné zaslání pomůcek na adresu pacienta. Vzorky je možné získat také v lékárnách či prodejnách zdravotnických potřeb.

Co dělat v případě, že si pacient stěžuje na nedostatečné množství pomůcek?

Je možné nabídnout jinou značku, která obsahuje v balení více kusů. Také je vhodné se jej zeptat, jak často pomůcky mění a zda má zvolená pomůcka dostatečnou savost a retenci.

Co by měla splňovat kvalitní pomůcka?

Měla by zamezit protékání a minimalizovat riziko zdravotních komplikací, být diskrétní, měkká a nešustící. Takováto pomůcka pozitivně ovlivní i psychický stav pacienta.

Co znamená retence inkontinenční pomůcky?

Retence je schopnost inkontinenční pomůcky zadržet moč uvnitř a zabránit zpětnému uvolňování vlhkosti na povrch. Pomůcka tuto schopnost získává díky superabsorbentu a dalším konstrukčním prvkům. Čím vyšší je retence pomůcky bez ohledu na její absorpci, tím je produkt kvalitnější.

Jaké typy absorpčních pomůcek existují?

Absorpční vložky, plenkové kalhotky, pleny s nastavitelným bederním pásem, natahovací kalhotky, separační pleny, vložné pleny kombinované s fixačními kalhotkami. K ochraně matrace je navíc vhodné použít například nepropustné podložky.

Lze pomůcky kombinovat?

Ano kombinování jednotlivých typů pomůcek dle aktuálních potřeb pacienta je možné. Například vložky na denní použití a plenkové kalhotky na noc. Nesmí se však překročit finanční a množstevní limit pro daný stupeň inkontinence.

Jaké potíže může způsobit neustálý styk mokré pomůcky s pokožkou?

Únik moči a vlhké prostředí mají za následek záněty urogenitálního traktu, svědění, podráždění kůže a infekční ekzémy.

Co dělat v případě, že se u pacienta objeví kožní problémy?

Doporučit speciální kosmetické přípravky. V případě opakujících se obtíží doporučit změnu pomůcky či její značky. Zjistit, zda je pomůcka dostatečně prodyšná a zda neobsahuje latex jako alergen. Nezapomenout se pacienta vyptat, jak často pomůcky mění.

Kdy by měl pacient používat specializovanou kosmetiku?

Vždy. Speciální kosmetika pokožku šetrně očistí, regeneruje a nakonec ošetří.

Jaké kosmetické produkty pacientovi doporučit?

K omývání znečištěné pokožky slouží různé pěny, emulze či vlhčené ubrousky, s nutností použití vody nebo i bez ní. K regeneraci jsou určené krémy, balzámy a oleje a k ochranně pokožky se užívají tzv. bariérové krémy s oxidem zinečnatým či argininem.

Proč se ptát na pitný režim?

Problém s inkontinencí pacienti často řeší snížením příjmu tekutin, což bývá problém především u seniorů, u kterých může rychleji dojít k dehydrataci a s tím spojeným dalším zdravotním komplikacím.

Kdo může předepsat inkontinenční pomůcky?

GER, GYN, CHI, NEF, NEU, PED, PRL, URN.

Jak je to s doplatky za inkontinenční pomůcky?

Pro každý stupeň inkontinence je stanoven maximální limit, kterým pojišťovna pacientovi na pomůcky přispívá. U inkontinence I. stupně činí příspěvek přibližně 450 Kč za měsíc, u II. stupně je to 900 Kč za a u III. stupně 1700 Kč za měsíc. U inkontinence I. stupně činí povinná spoluúčast pacienta 5 %, u inkontinence II. stupně 15 %.

Kolik kusů pomůcek lze předepsat?

Měsíční limit pro inkontinenční pomůcky činí 150 ks, u podložek potom 30 ks.

Jak často je možné vystavit poukaz na pomůcky?

Poukaz je možné vystavit každý měsíc, případně až na 3 měsíce dopředu.

Kde je možné vyzvednout pomůcky předepsané na poukaz?

V lékárně či zdravotnických potřebách. Někteří výrobci nabízejí bezplatný rozvoz na adresu pacienta, tzv. home delivery.

Jak se vyznat v preskripční kartě?

Preskripční karty obsahují přehled výrobků jednotlivých výrobců. Uvádějí důležité údaje, například savost inkontinenční pomůcky, rozměr pomůcky či maximální úhradu pojišťovny na 1−3 měsíce.

K čemu bychom měli ve svém snažení směřovat?

Ke spokojenému pacientovi, který k nám má důvěru a nemá strach se zeptat.

(mraf)



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#