#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha sestry v péči o inkontinentního pacienta

4. 1. 2022

Neschopnost udržet moč vyvolává pocity studu, nejistoty a snižuje sebevědomí. Přiznat si, že přišel problém, který je však často možné vyřešit a díky tomu žít dál plnohodnotný život, bývá pro mnoho nemocných velmi obtížné. Je proto velice důležité se jich aktivně dotazovat a případně jim pomáhat diagnostikovat i překonat tyto obtěžující zdravotní komplikace.

Často trvá i několik let, než se pacient rozhodne svěřit

Předpokládá se, že s inkontinencí se ve svém životě potká téměř každá druhá žena a není výjimkou ani u mužů. K lékaři se přitom odváží zajít jen velmi nízké procento z nich nebo jim často trvá i několik let, než začnou problém aktivně řešit. Mylně jej považují za přirozenou součást stáří nebo aktuálního zdravotního stavu. Velmi obtěžující přitom může být únik i jen několika kapek. Z těchto důvodů je nezbytné se na potíže s inkontinencí cíleně ptát, a pokud se pacienti rozhodnou svěřit, nabídnout jim dostatek znalostí, času a zájmu o jejich problém.

Vyšetření u lékaře a režimová opatření jsou základem

Vzhledem k tomu, že inkontinence může být příznakem jiného závažného zdravotního problému, je v první řadě nezbytné vyšetření lékařem. Při zjištění přesné příčiny může po vhodné léčbě dojít k úplnému vymizení obtíží, případně jejich zásadnímu zmírnění. Pacient by měl být informován o nezbytnosti režimových opatření. Mezi ně patří dodržování pitného režimu, rehabilitace pánevního dna, úprava tělesné hmotnosti, léčba zácpy, redukce stresu či spánkový režim. Inkontinentní pacienti často z obav před častou návštěvou toalety pitný režim vědomě zanedbávají, a hrozí jim tak mimo jiné recidivující infekty močových cest.

Svaly pánevního dna zajišťují oporu močovému měchýři. S přibývajícím věkem, po operaci v malé pánvi, v důsledku těhotenství či po porodu nebo při hormonální dysbalanci dochází k oslabení pánevních svalů a ztrátě jejich funkce, což přispívá k rozvoji inkontinence. Rehabilitace pánevního dna tak v léčbě i prevenci hraje nezanedbatelnou úlohu. Pacienti by měli být instruováni k tomu, aby se vyhýbali dlouhodobému a opakovanému jednostrannému namáhání pánevního dna. Dlouhodobá nečinnost například při sedavém zaměstnání také není vhodná. Doporučována je především odborná instruktáž o správných pohybových stereotypech jakožto prevenci zvýšení tlaku na pánevní dno.

Orientujte se v produktových nabídkách

Pacientům, kteří jsou i přes cílenou léčbu odkázáni na inkontinenční pomůcky, je důležité umět poradit s jejich výběrem. Zdravotníci by tak měli mít neustálý přehled v produktových nabídkách jednotlivých výrobců. Pacienta s inkontinencí je třeba se opakovaně ptát, zda mu používaná pomůcka vyhovuje. V případě, že svoji funkci neplní dostatečně, je vhodné před případnou výměnou zjistit, proč tomu tak je. Důvodem může být nevhodně zvolená velikost, nedostatečná savost či retence, neprovedená aktivace pomůcky. Pacienti také mohou být nespokojeni s malou diskrétností, šustícím materiálem nebo nedostatečnou absorpcí zápachu. V takovém případě lze nabídnout vzorky jiného produktu či výrobce. Součástí péče by dále měla být speciální kosmetika, která minimalizuje riziko kožních komplikací.

Home delivery

Pro ulehčení života a zvýšení komfortu pacientů dnes existují specializované firmy, které nabízejí bezplatný rozvoz inkontinenčních pomůcek až domů – tzv. home delivery. Tato služba je na trhu již 20 let, ale v posledních 2 letech zažívá boom. Nově ji nabízejí i někteří výrobci pomůcek, lékárny, prodejny zdravotních pomůcek ad. Její jednoznačnou výhodou je diskrétnost a úspora času. Odpadá také nošení těžkých balíků, což ocení především starší generace. Objednání home delivery je velice snadné, a to prostřednictvím on-line formuláře, telefonicky nebo zasláním poukazu bezplatně poštou. Zákonnou spoluúčast je následně možné zaplatit v hotovosti nebo platební kartou při převzetí balíčku.

Novinka na trhu – Seni Lady Slim

Postupně se měnící požadavky samotných uživatelů a poptávka na trhu vedou k tomu, že se mnozí výrobci inkontinenčních pomůcek neustále snaží o jejich inovaci za použití nových materiálů a technologií. Stejně je tomu rovněž u výrobce značky Seni, který přichází na trh s vylepšenou řadou urologických vložek Seni Lady. Původní řada 8 velikostí urologických vložek se rozdělila a prvních 5 zeštíhlilo. Na trhu se objeví pod názvem Seni Lady Slim. Tato řada tak aktuálně obsahuje velikosti micro, mini, mini plus, normal a extra. Již z názvu je zřejmé, že vložky Seni Lady Slim jsou tenčí, ovšem při zachování vysoké kvality. Upraveno bylo složení absorpčního jádra, ve kterém bylo použito více superabsorbentu, což znamená vyšší retenci a z toho plynoucí větší spolehlivost a lepší schopnost pomůcky pohlcovat zápach. 3 zbývající velikosti – extra plus, plus a super – dále najdete pod názvem Seni Lady. Rovněž balení celé řady (tedy Seni Lady Slim i Seni Lady) dostalo nový design, kterému dominuje fialový kosatec, přičemž barevné odlišení velikostí zůstalo zachováno.

Závěr

Inkontinence moči negativně ovlivňuje kvalitu života nemocného a nepříjemně zasahuje do jeho soukromé i pracovní sféry. Zdravotníci by proto měli na problematiku inkontinence myslet, aktivně se pacientů vyptávat a podílet se tak nejen na včasné diagnostice a léčbě, ale též osvětě a destigmatizaci tohoto velmi rozšířeného problému.

(mraf)

Zdroj: SENI. Dostupné na: seni.cz

KOMERČNÍ SDĚLENÍ



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#