#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co je to HPV a proč je důležité se před ním chránit?

22. 7. 2023

Lidský papilomavirus, který má zkratku HPV (human papillomavirus), je nejčastější sexuálně přenosná infekce na světě. Během života se s ní setká kolem 80 % všech mužů i žen. Imunitní systém většiny z nás si s infekcí umí poradit, u některých ale může HPV způsobit závažná onemocnění. Bohužel nikdo z nás dopředu neví, jestli tohoto černého Petra nedostane zrovna on. Co si ale zjistit můžeme, jsou formy prevence proti této infekci.

HPV může způsobit smrtelná onemocnění. Zavinit může několik typů rakoviny, například rakovinu děložního čípku, rakovinu anu (anální okraj a kanál) nebo rakovinu pochvy. Způsobuje také nezhoubné, ale velmi nepříjemné a stigmatizující genitální bradavice. HPV infekce vyvolává téměř 100 % případů rakoviny děložního čípku a 90% případů genitálních bradavic.

Kromě úplné sexuální abstinence existují dva hlavní způsoby prevence proti HPV infekci. Účinnou ochranu poskytuje očkování před zahájením sexuálního života. V České republice je vakcinace proti HPV plně hrazena ze zdravotního pojištění všem dívkách a chlapcům ve věku 13 let. Důležité jsou i pravidelné prohlídky u gynekologa, na kterých mohou být včas odhaleny změny na děložním čípku a může být zamezeno vzniku rakoviny. Pro muže však žádný podobný screening onemocnění spojených s HPV infekcí neexistuje, a je proto o to důležitější chránit chlapce očkováním ve 13 letech.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#