#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RS zápisník neboli co není v hlavě, musí být na papíře

7. 3. 2021

Jak ulehčit život pacientům, lékařům i sestrám? Odpověď je překvapivě jednoduchá.

Známe to všichni: „Tohle přece nezapomenu, to je jasná věc.“ Pak přijde stresová situace a stoprocentně jasná vzpomínka ne a ne se objevit. Návštěva lékaře mezi podobné situace patří. Výsledkem je frustrovaný pacient, který si v autobuse cestou domů uvědomí, na co všechno se zapomněl zeptat, čekárna plná rozladěných lidí a časová tíseň zdravotnického personálu. Přitom by stačilo tak málo.

50× a stále poprvé

V romantickém filmu „50× a stále poprvé“ má hlavní hrdinka poruchu krátkodobé paměti a každý den je pro ni překvapením. Podobně se však někdy cítí téměř každý. Zvláštně, je-li ve spěchu a stresu. Ačkoliv pacienti s roztroušenou sklerózou chodí k neurologovi často i několikrát do roka a otázky lékaře se stále opakují, stále znovu se opakuje také problém vybavit si na tyto otázky odpovědi.

Návštěva lékaře je i přes svoji pravidelnost vždy zátěží a vyvedením z běžného režimu. Stejně jako většině lidí u lékaře vzroste krevní tlak, vytratí se i naprosto jasné vzpomínky a snadné připravené odpovědi:

„Kolik tak zvládnete ujít bez odpočinku?“

„Fuha, to teď vůbec nevím.“

„Co berete za léky?“

„Hmm, něco na tlak, je to od P..., nebo to bylo T? Já teď zrovna nevím, jsou takové malé bílé.“

Ach ta hlava děravá

Když jde pacient na nákup a opravdu potřebuje nezapomenout na listové těsto, napíše si lístek nebo poznámku do mobilu. Stejně tak si poznamená do diáře den premiéry dlouho očekávaného filmu. Z hlavy se však snadno „vypaří“ i termín magnetické rezonance nebo užívané léky. Zdůraznit pacientovi důležitost zapsání těchto údajů nic nestojí a může ušetřit spoustu starostí všem zúčastněným.

Ještě lepší než diář

Řešením zmíněných problémů může být RS zápisník. V rámci projektu „Život v hlavní roli“ byla připravena strukturovaná brožura, kam si pacient zapíše dopředu vše, na co se chce lékaře zeptat, i to, na co se pravděpodobně bude chtít zeptat lékař pacienta. Obsahuje například:

  • upomínku k zaznamenání dotazů, které pacienta tíží;
  • otázky týkající se nejčastějších symptomů roztroušené sklerózy;
  • místo k zapsání informací nutných k vyhodnocení skóre EDSS (Kurtzkeho stupnice postižení);
  • prostor pro zapsání užívaných léků a léků, které je třeba předepsat (včetně síly, dávkování a počtu balení);
  • dotaz na komorbidity (přidružená onemocnění);
  • tabulku pro jasné zapsání místa a termínu kontroly/dalších vyšetření;
  • prostor pro zaznamenání kontaktů na neurologa, praktického lékaře, psychologa nebo fyzioterapeuta.

Zápisník lze užívat relativně dlouhou dobu, je v něm prostor pro více návštěv lékaře. Může tak pomoci i ke sledování vývoje obtíží v čase.

Efektivita pro všechny

Možná se zdá obyčejný zápisník jako banalita. I přes technologický vývoj však stále platí, že tužka a papír (nebo jejich elektronická obdoba) jsou nejlepšími pomocníky naší paměti. A pokud je ten papír o trochu chytřejší než obyčejný prázdný list, tím lépe. RS zápisník má velký potenciál pomoci jak pacientům, tak zdravotníkům a zefektivnit i zpříjemnit pravidelné kontroly.

(dos)

Zdroj: RS zápisník. Přispějte ke své léčbě. Život v hlavní roli. Dostupné na: https://prod.dol.zivotvhlavniroli.cz/sites/zivotvhlavniroli_cz/files/2020-10/RS zápisník_final.pdf



Štítky
Všeobecná sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#