#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak a proč ovlivňuje kůži v okolí stomie hodnota pH

14. 12. 2020

Zdravá a neporušená kůže v okolí vývodu je pro stomiky důležitá z několika důvodů. Umožňuje bezproblémové používání stomických pomůcek, minimalizuje riziko vzniku různých komplikací a přispívá k celkovému komfortu pacientů. Na kvalitu peristomální kůže má vliv nejen hygiena a typ používaných pomůcek, ale také pH kůže.

Proč je pH důležité

Kůže představuje fyzickou bariéru, která chrání organismus před působením vnějších faktorů. Zajišťuje nejen mechanickou ochranu, ale také ochranu proti průniku škodlivých mikroorganismů. Zdravá kůže má pH v rozmezí 4–6, což znamená mírně kyselé prostředí. Pokud se hodnoty pohybují v tomto rozpětí, plní kůže svoji funkci – je celistvá, neporušená, poskytuje antimikrobiální ochranu a nedovoluje škodlivým patogenům, aby se nadměrně množily a kůži poškozovaly.

Co se stane při změně pH

Změna pH směrem nahoru, tedy k neutrálním hodnotám, negativně ovlivňuje celkovou kvalitu kůže a narušuje její integritu. Kůže je pak náchylnější k podráždění, což může vést k problémům s aplikací stomických pomůcek, dalšímu dráždění kůže a rozvoji bolestivých kožních komplikací.

Proč se pH může měnit

  • Hodnoty pH se mohou měnit například vlivem působení trávicích enzymů obsažených ve střevním obsahu. Pokud se dostanou do kontaktu s kůží, k čemuž může docházet při špatném těsnění stomických pomůcek nebo jejich nevhodném rozměru, narušují tyto enzymy ochrannou funkci kůže. V kombinaci s vlhkostí a mechanickým drážděním dochází k nepříjemnému poškození kůže a v okolí stomie se snadno rozvine zánět.
  • Dalším faktorem, který má vliv na pH peristomální kůže i stomii samotnou, je pH moči. Pokud se jeho hodnoty zvýší, může se měnit stav a vzhled urostomie. Na pH moči má vliv řada faktorů – strava, nápoje, užívané léky nebo zánětlivá onemocnění.

Péče o stomii je komplexní záležitost

Stomie a kůže v jejím okolí si žádá péči na mnoha frontách. Vedle správně prováděné hygieny a vhodně zvolených stomických pomůcek je potřeba věnovat pozornost jakýmkoli viditelným změnám v barvě a kvalitě kůže nebo nestandardním pocitům v místě vývodu. Předcházení kožním komplikacím nebo jejich zachycení v rané fázi usnadní řešení těchto problémů, urychlí hojení a podpoří tolik potřebný komfort v okolí stomie.

(pak)

Zdroj: Rae W., Pridham S. Peristomal moisture-associated skin damage and the significant role of pH. WCET J 2018 Mar; 38 (1 Suppl.): S4−S7. Dostupné na: www.wcetn.org/assets/Journal/2018/WCET%20Vol%2038.1%20supplement%202018%20LR.pdf



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#