#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nespecifické střevní záněty a stomie: Co je třeba vědět?

2. 11. 2021

Idiopatické střevní záněty (IBD – inflammatory bowel disease), mezi něž patří Crohnova nemoc (CD) a ulcerózní kolitida (UC), mohou být jedním z řady důvodů vyvedení stomie. Proč se tak děje a co je důležité o IBD a stomii vědět?

Nejčastější IBD a jejich odlišnosti

Pro idiopatické střevní záněty je typické, že při nich dochází k poškození gastrointestinálního traktu (GIT). Mezi nejčastějšími zástupci IBD, Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou, jsou ovšem zásadní odlišnosti:

  • CD může postihnout jakoukoliv část trávicího traktu (nejčastěji oblast, kde se spojuje tenké a tlusté střevo). × UC obvykle zasahuje tlusté střevo a oblast rekta.
  • Při CD se části střeva zasažené zánětem střídají se zdravými úseky. Zánět může zasahovat mnoho vrstev gastrointestinálního traktu. × Postižení UC je souvislejší a týká se jen vnitřní vrstvy střeva.

Při operaci může dojít i na stomii

V léčbě IBD se využívají kortikosteroidy, imunomodulační léčba, aminosalicyláty či biologické léky. Závažnější formy IBD ovšem vyžadují léčbu chirurgickou, při které je odstraněna postižená část trávicího ústrojí.

Idiopatické záněty střev mohou být důvodem pro vyvedení různých typů stomií v závislosti na místě postižení trávicího traktu. Pacientů s IBD se tedy týkají kolostomie i ileostomie. Stejně jako u stomií vytvořených z jiných důvodů, než je střevní zánět, se u nemocných s IBD může jednat o stomii dočasnou nebo trvalou. Hlavním důvodem pro vyvedení stomie je stav, kdy střevní zánět zasáhl trávicí ústrojí natolik, že střevo není možné po odebrání jeho poškozené části napojit na další, zdravý úsek střeva.

Co by měli pacienti vědět před vytvořením stomie?

  • Před operací trávicího traktu zasaženého Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou je důležité seznámit pacienty jak se samotným zákrokem, tak s budoucí polohou a podobou stomie.
  • Nedílnou součástí edukace je vysvětlení zásad péče o vývod, pravidel stravování i praktický nácvik manipulace se stomickými pomůckami a ošetřování stomie.
  • Pacienti s IBD s nově vyvedenou stomií mohou po pooperační rekonvalescenci a zvládnutí základů péče o vývod opustit nemocnici po 1−2 týdnech od zákroku. Základním předpokladem je samozřejmě nekomplikovaný průběh hojení.

Jaké komplikace hrozí

Operace, při které je vytvořena stomie, může stejně jako jiné chirurgické zákroky přinést časné či pozdní komplikace. Z časných komplikací jsou nejčastější krvácení z vývodu, nekróza, vznik fistuly nebo tvorba abscesu. Mezi pozdní komplikace se řadí retrakce stomie, parastomální kýla, prolaps stomie, stenóza nebo různé kožní komplikace.

Stomie a jídelníček

Pacienti s IBD jsou obvykle zvyklí na různá dietní omezení. Specifická úprava jídelníčku je ovšem čeká jak v perioperačním období, tak zejména během rekonvalescence, kdy je potřeba zjistit, jak trávicí trakt se stomií reaguje na různé druhy potravin. Nutriční poradenství je samozřejmě nedílnou součástí služeb poskytovaných stomickými sestrami, do jejichž péče se pacienti s IBD dostávají.

(pak)

Zdroje:
1. What is inflammatory bowel disease (IBD)? CDC, 2018 Mar 22. Dostupné na: www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm
2. Stoma surgery for IBD. IBD Relief, 2021. Dostupné na: www.ibdrelief.com/learn/treatment/surgery/stomas



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#