#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pomůcka, kterou by měli znát každý stomik i stomasestra – kroužky pro udržení správného pH kůže

10. 8. 2022

Ochrana pokožky v okolí stomie patří k nejdůležitějším aspektům péče o vývod. Co mohou pacienti udělat pro zachování zdravé kůže?

Pozor na trávicí enzymy

Normální pH kůže je nedílnou součástí ochrany peristomální pokožky před dráždivým působením trávicích enzymů ze střevního obsahu. Právě enzymy, které se při podtékání stomických podložek dostávají na kůži, mohou narušit kožní buňky a způsobit tak bolestivé komplikace vyžadující čas na hojení.

Pro stomiky se proto stávají velmi užitečnou pomůckou kroužky, které pomáhají udržovat přirozené pH zdravé pokožky, a vytvářejí tím pádem nepříznivé prostředí pro trávicí enzymy. Kroužky mají ochrannou funkci, brání aktivitě trávicích enzymů na povrchu kůže a chrání ji před podrážděním v okolí vývodu. Jejich další důležitou vlastností je vyrovnání nerovností okolo stomie.

Proč je problematika pH tak důležitá?

Sekret, který se ze stomie může dostat na kůži a v němž jsou obsaženy zejména agresivní trávicí enzymy, mění při kontaktu se zdravou pokožkou její obvyklé mírně kyselé pH (okolo 5,5) a vyvolává podráždění. Kroužky podporují a udržují optimální prostředí díky tomu, že obsahují speciální kombinaci superabsorbentů, jež vytváří nepříznivé podmínky pro působení enzymů. Zdrojem potíží s narušeným pH ovšem mohou být nejen enzymy, ale také pot. Celistvost kůže navíc narušuje vlhkost.

Přilnavost a schopnost absorpce usnadní hygienu

Flexibilitu v užívání vkládacích kroužků pro co největší počet stomiků zajišťují různé rozměry i tvary této pomůcky. Dobrá přilnavost kroužků navíc představuje spolehlivou ochranu pokožky, aniž by při jejich odstraňování docházelo k mechanickému dráždění kůže. Kroužky vlivem vlhkosti neztrácejí svou pevnost, naopak nežádoucí nadbytečnou vlhkost pomáhají absorbovat. S vlhkostí v okolí stomie se pacienti s vývodem potýkají zejména v létě nebo při sportu kvůli zvýšenému pocení.

Stomie sama o sobě nemusí být důvodem pro omezení sportovních či cestovatelských aktivit. Používání inovativních pomůcek, mezi něž kroužky na podporu správného pH patří, usnadňuje každodenní život pacientů se stomií. Výběr správné velikosti a tvaru kroužku je vhodné konzultovat se stomasestrou, která zároveň pomůže s nácvikem aplikace i odstraňování kroužků.

(pak)

Zdroje:
1. Dansac TRE kroužky. HARTMANN-RICO, 2022. Dostupné na: www.lekarnahartmann.cz/dansac-tre-krouzky
2. Na trh přichází inovativní kroužky Dansac TRE Seal pro stomické pacienty. České noviny, 15. 10. 2020. Dostupné na: www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/na-trh-prichazi-inovativni-krouzky-dansac-tre-seal-pro-stomicke-pacienty/1946489
3. Život se stomií nejen v létě zpříjemní inovativní pomůcky. HARTMANN-RICO, 2022. Dostupné na: www.lekarnahartmann.cz/zivot-se-stomii-nejen-v-lete-zprijemni-inovativni-pomucky



Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Interní lékařství Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#