#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co prožívá člověk s demencí? Zažijte to na vlastní kůži díky virtuální realitě

16. 5. 2019

Známe to všichni. Vzbudíte se uprostřed noci a potřebujete jít nutně na záchod. Pro zdravého člověka běžná situace, pro pacienta s demencí to může být noční můra, která skončí pomočeným košem na prádlo.

Ojedinělý zážitek

Vyzkoušet si tuto jinak běžnou situaci si nově mohou s pomocí virtuální reality všichni, kdo o tyto pacienty pečují. Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) totiž jako první organizace v Evropě a čtvrtá na světě zakoupila australský vzdělávací program s názvem „Virtuální realita – demence EDIE“. „Jsem velice rád, že tento světově unikátní seminář přinášíme do České republiky,“ říká ředitel APSS ČR a prezident Evropské sítě pro stárnutí (EAN) Jiří Horecký. „Nejen proto, že jsme první v Evropě, ale zejména proto, že tím zprostředkujeme pečujícím ojedinělý zážitek, který povede k ještě vyšší kvalitě poskytované péče a většímu porozumění lidem s demencí,“ dodává.

Lidí s demencí přibývá

„Je potěšující, že se Austrálie a Česká republika staly partnery v oblasti tohoto špičkového školení, které je určeno pro pečující osoby o osoby trpící demencí,“ pochvaluje si velvyslanec Australského společenství Paul Wojciechowski. „V Austrálii dnes žije podle našich odhadů asi 450 tisíc osob trpících demencí a jejich počet ještě poroste,“ pokračuje. „Proto se snažíme, aby tito lidé zůstávali co nejdéle aktivní a mohli být co nejdéle součástí aktivní komunity,“ vysvětluje důvod, proč se Austrálie rozhodla tento vzdělávací program sestavit.


Ani Česká republika na tom není o mnoho lépe. Ačkoliv u nás přesná čísla o počtu osob s demencí zatím chybějí, odborníci čerpají data z nám blízkých populací a podle těchto odhadů u nás žije přibližně 180 tisíc osob s demencí. V ústavní péči jich je zhruba jedna čtvrtina, zbytek je doma v péči rodiny. „O takto nemocného se starají dva až tři rodinní příslušníci, přičemž tato péče je nesmírně náročná,“ upozorňuje ředitelka Gerontologického centra v Praze doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D. Péče znamená velký nápor nejen na fyzické, ale i na psychické síly pečujících. „Často se na nás obracejí rodinní příslušníci s dotazy, jak mají reagovat na měnící se chování svých blízkých,“ popisuje docentka Holmerová. Právě proto vítá inovativní vzdělávací program využívající virtuální realitu. „Díky ní mohou pečující vidět, že nemocní s demencí jednají podle své vlastní logiky. Tedy na základě toho, jak se jim svět jeví a jak ho chápou. Možnost zažít si tuto skutečnost prostřednictvím virtuální reality na vlastní kůži je pro pečující nesmírně důležitá,“ uzavírá.


Pro pečovatele formální i neformální

Vzdělávací program bude podle slov Jiřího Horeckého v první fázi určen zejména formálním pečujícím, tedy zdravotníkům a pracovníkům v sociální péči, ve druhé fázi jej budou moci absolvovat i neformální pečující, tedy lidé, kteří se o své blízké starají v domácím prostředí. „Workshopy budou probíhat nejprve v Praze a pak i na dalších místech republiky,“ upřesňuje ředitel APSS ČR. Na semináře „Virtuální realita – demence“ je možné začít se přihlašovat už od května a bližší informace o nich mohou zájemci získat na webových stránkách www.institutvzdelavani.cz.

Zdroje:
Tisková zpráva Asociace poskytovatelů sociálních služeb, 29. 4. 2019.
Tisková konference Asociace poskytovatelů sociálních služeb, 30. 4. 2019, Praha.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#