#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivní nemocnice 2020 – Strategie zdravotních pojišťoven, nemocnic a ambulancí

7. 12. 2020

Ve dnech 24. a 25. listopadu 2020 se uskutečnil již 15. ročník odborné konference „Efektivní nemocnice 2020 – Strategie zdravotních pojišťoven, nemocnic a ambulancí“, kterou pořádá HealthCare Institute, o. p. s. Letos tato akce probíhala s ohledem na aktuální situaci netradičně v on-line podobě.

Restrukturalizace, dostupnost, elektronizace

V prvním bloku diskutovali předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus, bývalí ministři zdravotnictví Roman Prymula a Adam Vojtěch, ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Zahajovací diskusní blok byl zacílen na oblasti, jež jsou blízké všem debatujícím odborníkům, jako například restrukturalizace nemocnic s akutní lůžkovou péčí. Ta je v současnosti velmi horkým tématem i vzhledem k aktuální situaci. Prezentovány byly rovněž informace, o kolik se v této souvislosti navýší rozpočet českého zdravotnictví.

Po námětech a podnětech k restrukturalizaci nemocnic si odborníci vyměňovali názory na to, jaká má být místní a časová dostupnost akutní péče a s tím související fungování pohotovostí a urgentních příjmů v rodící se páteřní síti nemocnic v Česku, aby byla všem pacientům zajištěna potřebná úroveň péče.

Na řadu se dostala také problematika elektronického zdravotnictví a oprávněné obavy z častějších kybernetických útoků na nemocnice jako na strategické cíle v českém zdravotnictví. Za současné situace, kdy nemocnice musejí řešit nové výzvy, vyžadující rychlou reakci na každodenně se měnící stav v souvislostí s pandemií COVID-19, jsou kybernetické útoky další zatěžkávací zkouškou, se kterou je třeba se vypořádat.

Budoucnost a vývoj českého zdravotnictví (nejen) po volbách

Ve druhém diskusním bloku se k Romanu Prymulovi a Adamu Vojtěchovi přidali rovněž poslanci Soňa Marková a Bohuslav Svoboda, odborníci na zdravotnické právo Ondřej Dostál a Lenka Teska Arnoštová, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a přednosta 1. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Marek Trněný. Debata proběhla v kontextu očekávání spojených s blížícími se sněmovními volbami a se situací po nich.

Primárně byla diskutována budoucnost a vývoj českého zdravotnictví s ohledem na nemocnice a další segmenty zdravotní péče. Účastníci řešili také problematiku strategie v oblasti rozvoje péče o zdraví do roku 2030, změnu vykazování zdravotní péče z paušálu do DRG a návrhy nových zákonů. Zazněly zde zajímavé názory ohledně fungování a samostatnosti zdravotních pojišťoven a zefektivnění jejich činnosti.

Summit nemocnic, ambulancí a pacientských organizací

Do třetího diskusního bloku nazvaného „Summit nemocnic, ambulancí a pacientských organizací“ přijali pozvání bývalý náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Ladislav Friedrich, náměstek ředitele VZP ČR David Šmehlík, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, prezident spolku, předseda Pacientské rady MZ a spolku Diaktiv Czech Republic Vlastimil Milata a náměstek pro léčebnou péči Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Miroslav Homza.

Tento blok se věnoval optimálnímu nastavení spolupráce ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven a poskytovatelů směrem k lepší péči o české pacienty. Speciálně se diskutovalo také o vládou aktuálně nastaveném směru v celostátní onkologické péči. Dalšími stěžejními body této diskuse byly zavádění nových přístupů a moderních technologií šetrnějších pro pacienty nebo optimální nastavení preventivních programů.

Nejlépe hodnocená nemocnice a ZP

V rámci konference tradičně proběhlo také vyhlášení nejlépe hodnocených nemocnic v 15. ročníku celostátního průzkumu „Nejlepší nemocnice ČR“ a nejlépe hodnocených zdravotních pojišťoven v 6. ročníku celostátního průzkumu „Zdravotní pojišťovna roku“. Absolutními vítězi se pro letošní rok stali Nemocnice České Budějovice, a. s., a Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.

Další detailní informace k odborné konferenci naleznete na webových stránkách: www.hc-institute.org



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#