#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ministerstvo zdravotnictví vydalo první Národní ošetřovatelské postupy

5. 3. 2020

V rámci kampaně Nursing now byly 21. února 2020 ve Věstníku MZ ČR č. 2/2020 zveřejněny první Národní ošetřovatelské postupy (dále jen NOP).

Ministerstvo zdravotnictví ČR vydalo ve vazbě na ustanovení § 47 odst. 3 písm. b) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, a ve spolupráci s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských oborů v Brně a zástupci poskytovatelů zdravotních služeb, profesních a odborných společností:

  1. Národní ošetřovatelský postup Prevence pádů a postup při zraněních způsobených pády
  2. Národní ošetřovatelský postup Péče o pacienta s bolestí
  3. Národní ošetřovatelský postup Katetrizace močového měchýře
  4. Národní ošetřovatelský postup Prevence vzniku dekubitů a péče o dekubity

Záměrem NOP je sjednocení kvality ošetřovatelské péče a poskytnutí metodiky tvorby a aktualizace místních ošetřovatelských postupů v České republice. NOP jsou souborem minimálních doporučení, podle nichž si poskytovatelé zdravotních služeb mohou vytvořit vlastní ošetřovatelské postupy pro zajištění jednotné, kvalitní a bezpečné péče.

NOP upravují problematiku aplikace teoretických znalostí i praktických dovedností v jednotlivých specifických oblastech poskytování zdravotní péče. Byly vybrány oblasti, které navazují na minimální standardy kvality a bezpečí poskytovaných služeb definované vyhláškou č. 102/2012 Sb., hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče.

Poskytovatel zdravotních služeb uvede své místní postupy do souladu s těmito NOP nejpozději do 1 roku od jejich vydání ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#