#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zacvičte s kily – zapojte se do Světového dne obezity

8. 10. 2018

Na čtvrtek 11. října 2018 připadá na Světový den obezity, který zaštiťují Světová zdravotnická organizace (WHO) a Světová obezitologická federace (WOF). Jeho cílem je zvrátit trend neustále se zvyšujícího počtu obézních jedinců a poskytnout praktická řešení nejen pro samotnou redukci tělesné hmotnosti, ale i pro trvalé udržení tělesné hmotnosti.

Letošní ročník je věnován problematice diskriminace obézních a jeho motto zní: „End Weight Stigma“. „Před lety jsme sledovali trendy štíhlosti až vychrtlosti a prodeje různých nesmyslných preparátů na hubnutí. Dnešní doba je ještě rafinovanější. Přinesla různé výživové směry omezující pestrost jídelníčků a mimo kult štíhlosti i kult nadměrného cvičení. Žena má být nejen štíhlá, ale měla by mít i viditelný „pekáček buchet“ na břiše. Co na tom, že tento trend sebou nese často i nefyziologicky nízké množství tuku v těle“ říká zakladatelka společnosti STOB PhDr. Iva Málková.

Velký společenský a především marketingový tlak může u některých jedinců vést až k poruchám příjmu potravy – kromě těch nejznámějších jako jsou bulimie, anorexie nebo záchvatovité přejídání, stoupá i výskyt nových poruch příjmu potravy jako jsou například ortorexie (nadměrné zaobírání se jídlem) nebo nibbling (uždibování). V poslední době se uvažuje také o zavedení nové diagnostické kategorie „dietování“, tedy dodržování diet, které jsou hlavní náplní života hubnoucího.

Diskriminace obézních

Pakliže na jedné straně obdivujeme dokonalá těla, na straně druhé narůstá opovržení vůči tělům s nadváhou či obezitou. Lidé mající kilogramy navíc svá těla často sami nenávidí a trápí se. K tomu jsou navíc ostatními často odsuzování a nesmyslně kritizováni pro slabou vůli, lenost, neschopnost ovládat se v jídle a jsou terčem různých posměšků a urážek.

Letošní světový den obezity proto „útočí“ především na média, jež velkou měrou přispívají k prohlubování diskriminace obézních. Vyzývána jsou všechna média, aby obezitu zobrazovala spravedlivým a informativním způsobem. Média však nejsou jediným problémem.

Existují důkazy o závažné diskriminaci i v zaměstnání. S diskriminací se obézní setkávají již u přijímacích pohovorů, dále v pracovních kolektivech, jejich váha se odráží i na výši platu nebo na vyšší míře propouštění. Fakt, že jsou obézní děti škádleny a šikanovány v dětských kolektivech nikdo nezpochybňuje a mnohé o tom jistě vědí rodiče těchto dětí.

Zlepšit by se měla rovněž komunikace a jednání (nejen) s obézními pacienty ze strany zdravotníků a lékařů. Přístup odborníků má být vstřícný, bez předsudků a odsuzování. V opačném případě se totiž jedinci vyhýbají lékařským prohlídkám a jejich zdravotní problémy nejsou řešeny včas a v raných stádiích obtížích.

Počet obézních jedinců roste a často není na vině „lenost a žravost“. Lidskou činností se mění životní prostředí i složení potravin a vzniká tzv. obezigenní prostředí, ve kterém počet obézních jedinců narůstá. Světový den obezity proto vyzývá i vládní organizace a odpovědné organizace, aby podporovaly cenovou dostupnost a přístup ke kvalitním potravinám a vybízí také k zodpovědnému chování, péči o životní prostředí a nepodporování dalšího rozvoje obezigenního prostředí.

Obezita je i onemocněním duše a pokud jedinci trpící obezitou trpí i nechtěnou sociální izolací, jsou centrem posměšků a urážek, jistě jim tato situace nepomůže jejich problémy efektivně řešit.

Zakladatelka společnosti STOB PhDr. Iva Málková při své práci upozorňuje i na problematiku diskriminace a nabádá odborníky i spolupracující kolegy na nutnost empatie. „V jedněch dětských lázních na léčbu obezity jsme se například setkali s tím, že děti svolávaly k obědu pokřikem „obezity na oběd“. To je samozřejmě velmi ponižující a je velmi poškozující takto děti nálepkovat.“

Společnost STOB již dlouhé roky pomáhá lidem hubnout v přátelském kolektivu, bez předepisování striktních diet i bez předepisování správných mír a indexů se stěžejním cílem zvýšit kvalitu života hubnoucího. Jako jedna z mála společností se zaměřuje i na podporu v obdobích udržování si hmotnostních úbytků.

Zacvičte si a poraďte se o zdraví

V souvislosti se Světovým dnem obezity pořádá společnost STOB také každoročně Den zdraví. Jeho letošní 22. ročník se bude konat v sobotu 20. října v prostorách ZŠ Rakovského v Praze 4 Modřanech.

Na programu bude nejen možnost ochutnat a zakoupit zdravé potraviny a další výrobky od celkem padesátky vystavovatelů, ale i nechat si změřit hladinu cholesterolu, krevního cukru v těle, zvážit se a poradit se o možnostech, jak zdravě zhubnout. Odborníci, kteří budou na místě, poradí zájemcům ale i například s odvykáním kouření nebo jak zlepšit kvalitu spánku.

Na programu bude i 16 různých cvičení, k nimž se mohou přihlásit všichni bez rozdílu věku, váhy či fyzické kondice. Vstup je zdarma, stejně jako možnost si zacvičit. Více informací o akci získají zájemci na stránkách pořadatele: http://www.stob.cz/cs/den-zdravi.

tz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#