#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak o Vánocích nepřibrat?

18. 12. 2019

Vánoce – pro někoho čas radosti a klidu, pro jiné období hojnosti, hlavně na talíři. Pokud patříte spíše k té druhé skupině a už teď je vám jasné, že se po Novém roce budete (opět) proklínat za to, že „jste to vůbec jedli“, nezoufejte. Přinášíme vám pár jednoduchých rad jak si Vánoce užít v klidu, a přitom nepřibrat.

Zapomeňte na stres

V první řadě se zamyslete nad tím, co pro vás Vánoce znamenají. Opravdu se neobejdou bez naklizeného a načančaného bytu, hromady dárků a ještě větší hromady cukroví? Není to spíš čas, který bychom měli věnovat sami sobě a svým blízkým? Uvědomte si, že Vánoce nejsou jen o úklidu a nákupech, a využijte volný čas k aktivitám se svými blízkými, na něž jste během roku neměli čas.

Právě stres, který řada z nás před blížícími se svátky prožívá, nám brání v úspěšném hubnutí a většinou naopak vede k dalším kilogramům navíc. Když se celý den točíte kolem plotny, kde „uždibujete“ a ochutnáváte své výtvory, brzy ztratíte kontrolu nad tím, co všechno jste snědli. A pokud se po celodenní „honičce" dostanete k jídlu až někdy o půlnoci, není samozřejmě nic jednoduššího než doplňovat chybějící energii sladkostmi, které zbyly od Mikuláše.

Naše rada proto zní: Chcete-li se vyhnout předvánočnímu stresu, naplánujte si své aktivity s předstihem, abyste je všechny v klidu do Štědrého dne zvládli. A pokud je i přesto nezvládnete, nepanikařte a nezoufejte. Ježíšek si vás najde, i když budete mít doma špinavá okna.

Vánoce nejsou jen o jídle

Řada lidí má tendence si o Vánocích dopřát. Bohužel to častokrát sklouzne k bezuzdnému jedení všeho, co se na talíři i mimo něj objeví. Pokud jste se po celý rok drželi a snažili zhubnout, nekažte si svou snahu tím, že se o Vánocích „pustíte z řetězu“. Ukočírujte své myšlenky typu „teď si dopřeju a od Nového roku začnu hubnout“ a jezte s mírou i o Vánocích. Pamatujte si, že nejlépe chutná první sousto.

Naše rada zní: Vychutnávejte si jídlo, na které máte chuť, ale jezte vědomě, hlídejte si velikost porce a nepřejídejte se.

A když si přeci jen dopřejete o něco víc než běžně, nic dramatického se také nestane, pokud se tak stane děje pouze během vánočních svátků, které trvají všeho všudy tři dny. Nesmí se z toho ovšem stát pravidlo, kterým se budete řídit i po zbytek následujícího roku.

Hýbejte se

Základem hubnutí je pohyb, proto bychom na něj neměli zapomínat ani o Vánocích. Můžete jím kompenzovat i případný vyšší energetický příjem. Jestliže tedy nechcete ani o Vánocích přibývat na váze, vyrazte po každém jídle alespoň na krátkou procházku. Uvidíte, že vám to přinese mnohem lepší náladu než hodiny strávené před televizí, a i vaši nejbližší jistě ocení čas, který s nimi takto strávíte.

Zima je navíc období, kdy můžeme provozovat řadu sportů, a mnoho sportovišť má také otevřeno i během vánočních svátků. Pokud se tedy chcete hýbat nejen chůzí, běžte si s dětmi nebo s přáteli třeba zabruslit, zahrát hokej nebo zaplavat. A když by se vám zrovna nechtělo nic z toho, běžte s dětmi alespoň stavět sněhuláka nebo sáňkovat – každý pohyb se počítá.

Naučte se říkat ne

Vánoční svátky jsou také obdobím návštěv. Snad žádná z nich se neobejde bez slavnostního oběda, večeře nebo alespoň drobného pohoštění. Nesnažte se všem zavděčit tím, že sníte vše, co je vám nabídnuto. 

Naše rada zní: Naučte se asertivně odmítat.

Pokuste se také nemít na očích všechno cukroví, sladkosti a další laskominy, jež se u vás během Vánoc nakupily. Dejte si na malý talířek jen pár kousků cukroví, které si během dne dopřejete, a zbytek odneste třeba do sklepa. Na množství zkonzumovaného jídla myslete už při nákupu. Pamatujte si, že co doma mít nebudete, to nesníte.

A pokud i přes všechna tato opatření neustále bojujete s chutí na sladké a říkáte si, že po pátém, osmém, desátém kousku cukroví toho už opravdu necháte, uvědomte si, že na žádném dalším kousku si už tolik nepochutnáte jako na tom prvním. Pro zmírnění napětí můžete zkusit i některou z relaxačních technik. O tom, jak relaxace pomáhá nejen při hubnutí, si můžete přečíst třeba v tomto článku

I malý krok je pokrok

Vánoce jsou sice jen jednou v roce, ale to neznamená, že během nich musíme zapomenout na vše, o co jsme se po celý rok snažili. Pokud jste tedy během roku usilovali o to shodit nějaká ta nadbytečná kila a nastavili jste si správný redukční režim, snažte se jej dodržovat i během Vánoc. Zkuste svá oblíbená jídla připravit v odlehčenější variantě a každé sousto si vychutnávejte.

A když už si přeci jen budete chtít dát nějaké to novoroční předsevzetí, naplánujte si jen malou, dílčí změnu svých návyků. Takovou, u níž je vyšší pravděpodobnost, že ji budete dlouhodobě dodržovat. Nyní již zbývá jen popřát vše dobré do nového roku a rozloučit se čínským příslovím: I cesta tisíc mil dlouhá začíná prvním krokem.

redakce proSestru.cz 

Zdroje:
1. 10 rad, jak na vánoční svátky bez výčitek z přejídání. STOB.cz, 29. 11. 2019. Dostupné na: www.stob.cz/cs/10-rad-jak-na-vanocni-svatky-bez-vycitek-z-prejidani
2. Zvládněte Vánoce bez stresu a přejídání. STOB.cz, 4. 12. 2018. Dostupné na: www.stob.cz/cs/zvladnete-vanoce-bez-stresu-a-prejidani
3. Jak zvládnout Vánoce bez zbytečného stresu a přejídání. STOB.cz, 11. 12. 2017. Dostupné na: www.stob.cz/cs/jak-zvladnout-vanoce-bez-zbytecneho-stresu-a-prejidani
4. Vánoce a svátky, jak je zvládnout bez výčitek. STOB.cz, 16. 12. 2015. Dostupné na: www.stob.cz/cs/vanoce-a-svatky-jak-je-zvladnout-bez-vycitek



Štítky
Nutriční terapeut Sestra Dentální hygienista Všeobecná sestra Asistent/ka ochrany veřejného zdraví Ortoptista Porodní asistentka Stomická sestra Zdravotní laborant Pracovník v sociálních službách Zdravotnický záchranář Praktická sestra Radiologický asistent Biomedicínský technik Dětská sestra Všeobecná sestra - ARIP-JIP Diabetologická sestra Sestra v domácí péči Fyzioterapeut Ergoterapeut Zubní technik Dentální hygienistka Psychiatrická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Sestra pro perfuziologii Perioperační sestra Student ošetřovatelských oborů - SŠ Student ošetřovatelských oborů - VOŠ Student ošetřovatelských oborů - VŠ Neonatologická sestra Komunitní sestra Dětská sestra pro intenzivní péči Sestra specialistka na hojení ran Onkologická sestra Instrumentářka/sálová sestra Geriatrická sestra Logoped Endoskopická sestra Optometrista
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#