#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se projíst ke zdraví?

22. 10. 2019

Snídaně v podobě obložené housky koupené za běhu do práce, hrnek kávy ke svačině, z níž se postupem času stává ledová káva dopitá odpoledne, oběd v podobě dvou rohlíků a 15 dkg vlašského salátu snědený v průběhu tří hodin mezi péčí o pacienty a vyřizováním administrativy a k večeři všechno, co najdete v lednici, snědené při „chvilce klidu“ u televize. Poznáváte se v tom? Pokud ano, a přitom neustále bojujete s ručičkou na váze, která ukazuje čím dál vyšší čísla, je na čase se zastavit a uvědomit si několik základních věcí.

Stres a hubnutí nejdou dohromady

Slovo stres je dnes v módě. Ať už chceme nebo ne, jsme jím obklopeni ze všech stran, a někdy si ho dokonce způsobujeme sami. Zcela se mu vyhnout je v současné společnosti velmi obtížné, můžeme však zvýšit svou schopnost vyrovnávat se s ním. Základem je správná životospráva s dostatkem aktivního odpočinku, jehož ústředním principem je dostatek přirozeného pohybu. Pravidelný tělesný pohyb snižuje duševní napětí a může se podílet i na formování osobnosti. Sportovci a pohybově aktivní lidé mají větší sebedůvěru, snadněji zvládají problémy, které život přináší, a jsou tvořivější ve všech druzích činnosti, tedy i v té duševní. A protože pohyb má přinášet radost a uspokojení, je třeba vybrat si takový, který nás bude bavit.

Z čeho tedy stres vzniká? Jeho nejčastější příčinou jsou osobní nespokojenost a konflikty v mezilidských vztazích. Do stresu nás může vehnat i časová tíseň, ale také pocit ohrožení nás nebo našich blízkých, citové strádání či nedostatek pozitivních pocitů. Lidé často stres řeší jídlem a v důsledku opakujících se stresových situacích postupně přibírají. Je tedy velmi důležité se postupně naučit jak stresové situace řešit jiným způsobem než nadměrným jídlem. Někdo naopak vlivem stresu rychle zhubne, většinou ovšem v těchto situacích úbytek váhy po čase vystřídá její další nárůst a člověk se tak ocitá v bludném kruhu jo-jo efektu.

I hubnutí může být stres

Při stresu dochází k mnoha fyziologickým procesům. Jedním z nich je nadměrné vyplavování hormonu kortisolu, který se v zátěžových situacích stará o doplnění energie do organismu. Jeho vlivem dochází k nastartování procesu tvorby a ukládání zásobních látek, což vede ke zvýšení hladiny cukru v krvi, ukládání tuku ve tkáních a ke stimulaci pocitu hladu a chuti.

Redukce nadbytečných kilogramů má na naše tělo pozitivní vliv, nicméně může být také příčinou dalšího stresu. Musíme se proto naučit novým stravovacím návykům, více nad jídelníčkem přemýšlet a plánovat ho, zařadit více pohybu a podobně. Náš organismus nemá velké změny rád a reaguje na ně negativními pocity. Hubnoucí lidé se tak mohou potýkat s únavou, špatným soustředěním, bolestmi hlavy apod. Tohoto stresu se lze ovšem do značné míry vyvarovat, pokud zvolíme správný způsob hubnutí, budeme změny zavádět pomalu a nebudeme držet striktní diety. Nově nastavený režim by nám měl vyhovovat, nikoliv nás stresovat. Pokud chcete hubnout opravdu zdravě, a navíc pod kontrolou odborníků, můžete využít kurzy zdravého hubnutí společnosti STOB.

Víš, co jíš?

Jedním ze způsobů jak se svou nadváhou jednou provždy zatočit je (kromě změny jídelníčku, zvýšení pohybové aktivity ad.) i změna myšlení a přístupu k jídlu vůbec. Sáhněte si do svědomí a uvědomte si, kolikrát za den něco bezmyšlenkovitě „zhltnete“, aniž byste si pořádně uvědomovali, co vlastně jíte. Kolikrát za den se zamyslíte, než si vložíte nějaké jídlo do úst, jak vypadá, jak voní, jakou má barvu a strukturu a kolikrát si toto sousto opravdu „vychutnáte“?

Výzkumy ukazují, že denně uděláme kolem 200 rozhodnutí týkajících se jídla. Častokrát si jich přitom ani nevšimneme, a tak jíme ze zvyku a bezmyšlenkovitě. Co s tím? Řešením může být metoda mindful eating, což lze volně přeložit jako „všímavé jedení“. Ta je založena na 6 základních principech:

  1. Sami víte, co potřebujete: Naslouchejte signálům svého těla a řiďte se jimi. Pokud cítíte, že jste sytí, přestaňte jíst.
  2. Naslouchejte svým emocím: Zkuste pozorovat, co říkají vaše myšlenky a emoce. Pokud při smutku saháte po čokoládě, zkuste jinou metodu – třeba vyrazte na procházku nebo zavolejte kamarádce.
  3. Vyměňte vůli za objevování: Prozkoumejte svou mysl a tělo a pochopte, co od vás potřebují.
  4. Mějte k jídlu pozitivní vztah: Jíst potřebujeme ke svému životu stejně jako dýchat. S jakou myslí si budete jednotlivá sousta vkládat do úst, je jen na vás. Je pro vás jídlo rychlá cesta k pohodlí a radosti, nebo jím zaháníte stres? Uvědomte si, že jídlo je především zdroj energie pro vaše tělo, která vám pomáhá udržet si zdraví.
  5. V každém soustu je radost: Užívejte si každé sousto, které jíte. Uvědomujte si, jakou má chuť, vůni a tvar, a nezapomínejte, že „člověk jí i očima“.
  6. Život není jen o jídle: Nežijte proto, abyste jedli, ale jezte proto, abyste žili.

Ať už k jídlu přistupujete jakkoliv, uvědomte si, že všechno, co svému tělu dáte, vám také vrátí. Važte si proto svého těla, i když má zrovna nějaký kilogram navíc, a dbejte především na to, aby bylo zdravé. Pokud byste se chtěli o metodě mindful eating dozvědět více, můžete se obrátit například na společnost STOB. Přihlásit se můžete na kurz specializovaný právě na mindful eating.

Více informací se dozvíte na stránkách www.stob.cz a www.stobklub.cz.

Magda Hettnerová
redakce proSestru.cz

Zdroje:

  1. KEBZA, V., KOMÁREK, L. Pohyb a relaxace. Praha: Státní zdravotní ústav. 2. upravené vyd., 2003, str. 3-4. ISBN 80-7071-217-1.
  2. Stob.cz. Stres a hubnutí. [Online]. 8. 4. 2011 [cit. 16. 10. 2019]. Dostupné z: https://www.stobklub.cz/blog-zapis/irena66/2355/
  3. Stob.cz Šest principů zdravého hubnutí. [Online]. 26. 3. 2019 [cit. 16. 10. 2019]. Dostupné z: https://www.stob.cz/cs/6-principu-vsimaveho-jedeni


Štítky
Nutriční terapeut Sestra Dentální hygienista Všeobecná sestra Asistent/ka ochrany veřejného zdraví Ortoptista Porodní asistentka Stomická sestra Zdravotní laborant Pracovník v sociálních službách Zdravotnický záchranář Praktická sestra Radiologický asistent Biomedicínský technik Dětská sestra Všeobecná sestra - ARIP-JIP Diabetologická sestra Sestra v domácí péči Fyzioterapeut Ergoterapeut Zubní technik Dentální hygienistka Psychiatrická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Sestra pro perfuziologii Perioperační sestra Student ošetřovatelských oborů - SŠ Student ošetřovatelských oborů - VOŠ Student ošetřovatelských oborů - VŠ Neonatologická sestra Komunitní sestra Dětská sestra pro intenzivní péči Sestra specialistka na hojení ran Onkologická sestra Instrumentářka/sálová sestra Geriatrická sestra Logoped Endoskopická sestra Optometrista
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#