#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti HPV je důležité i pro kluky. Víte proč?

1. 8. 2023

Očkování proti lidskému papilomaviru (známý také pod zkratkou HPV) je v České republice plně hrazeno ze zdravotního pojištění pro všechny dívky a chlapce ve věku 13 let. Přesto některé rodiny váhají, jestli nechávat očkovat i chlapce. Myslí si totiž, že HPV se týká jen dívek a žen. Tak tomu ale vůbec není.

Lidský papilomavirus je nejčastější sexuálně přenosná infekce, která je často bez příznaků. HPV viry napadají populaci bez rozdílu věku a pohlaví, během života se jimi nakazí 80 % žen i mužů.

U velké části z nich spontánně vymizí, ale zhruba u 20 % časem vyvolá méně nebo více závažná onemocnění. Dopředu ovšem není možné určit, u koho bude mít působení viru vážné následky a u koho nikoliv.

Nejčastěji je HPV spojováno s rakovinou děložního čípku. Právě odtud pramení chybný názor, že chlapcům nehrozí onemocnění vyvolaná tímto virem. HPV ale způsobuje i další typy rakoviny, a to nejen u žen, ale i u mužů. Jedná se například o rakovinu anu (anální okraj a kanál). HPV také stojí za nezhoubnými, ale často úpornými genitálními bradavicemi, které mohou ovlivnit jak naše fyzické zdraví, tak přinést psychické a sociální problémy.

Očkovaný chlapec může snížit riziko přenosu HPV infekce a ochránit před nemocemi způsobenými HPV infekcemi nejen sám sebe, ale i svoji budoucí partnerku.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#