#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny v očkování proti HPV − od ledna hrazené již od 11 let věku

22. 1. 2024

Od 1. ledna 2024 se rozšíří věkové rozpětí pro bezplatné očkování proti lidskému papilomaviru (HPV). Nově bude hrazené pro dívky a chlapce ve věku 11–15 let.

Vakcína proti HPV jako účinná a bezpečná prevence

Přestože je karcinom děložního čípku v Česku na ústupu díky preventivním prohlídkám, ročně stále onemocní na 750 žen a přibližně 300 jich zemře. Postupné vymýcení nádorů děložního čípku není nereálným cílem, neboť původce onemocnění (ve většině případů infekce HPV) je dobře znám a prekancerózní stadia lze odhalit vyšetřením stěru z děložního čípku při gynekologických preventivních prohlídkách.

Nejefektivnějším způsobem prevence nádorů děložního čípku je očkování proti HPV. Lidský papilomavirus navíc způsobuje i některá nádorová onemocnění pohlavních orgánů, řitního svěrače nebo hlavy a krku. Vakcína je na základě celosvětových dat hodnocena jako vysoce účinná a nežádoucí účinky jsou u ní vzácné.

Proočkovanost by měla v následujících letech výrazně narůst

Nová pravidla pro očkování proti HPV, daná novelou zákona o ochraně veřejného zdraví, významně rozšiřují stávající věkovou kategorii, která má očkování zdarma. V současnosti je vakcína hrazena pouze 13letým dětem. Ustanovení zmíněné novely, platné od 1. ledna 2024, rozšiřuje plnou úhradu ze zdravotního pojištění na věkovou skupinu 11–15 let. Očkování v tomto období se jeví jako nejvhodnější, neboť předchází zahájení sexuálního života. Vakcinaci budou nově moci provádět i hygienici a epidemiologové, což by mělo přispět k navýšení počtu očkovacích míst a lepší dostupnosti očkování.

Od změny pravidel si odborníci slibují navýšení proočkovanosti proti HPV ze 70 % na minimálně 90 % cílové populace dívek a výrazné zvýšení proočkovanosti chlapců (ta podle dosud neuzavřených dat za rok 2022 dosahuje maximálně 50 %). Stát by se tak podle Národního onkologického plánu mělo do roku 2030.

(pak)

Zdroje:
1. Národní onkologický plán České republiky 2030. Ministerstvo zdravotnictví ČR, 22. 6. 2022. Dostupné na: www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2022/06/Narodni-onkologicky-plan-Ceske-republiky-2030.pdf
2. Česká republika zažívá renesanci vakcinace proti HPV. Medical Tribune, 26. 6. 2023.
3. Zákon č. 167/2023 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Pediatrie Praktická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#