#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Při výměně stomické pomůcky je nutné pečlivě odstranit staré lepidlo

15. 2. 2021

Péče o kůži v okolí stomie je velmi široký pojem. V praxi to znamená dbát na to, aby kůže okolo vývodu byla zdravá, celistvá, nepodrážděná a nestala se zdrojem četných komplikací. Jednou z příčin nepříjemného dráždění mohou být adhezivní materiály, které zajišťují, aby stomické pomůcky držely na místě.

Minimalizace rizika komplikací

Pro stomiky je stejně důležité používat vhodné typy a velikosti stomických pomůcek jako pravidelně a šetrně provádět hygienu a pečovat o kůži okolo vývodu. Kombinací všech těchto kroků se výrazně minimalizuje riziko kožních komplikací, které mohou být zdrojem bolesti a vyžadovat léčbu. Jak ale zajistit, aby o kůži bylo dobře postaráno, když se na ni opakovaně aplikují pomůcky s lepivými složkami?

Když lepidlo splnilo svoji funkci, musí pryč

Kvalitní lepidla jsou zásadní pro to, aby pomůcky držely na svém místě, neposouvaly se a nedráždily kůži na břiše. Při výměně pomůcek tak vyvstává otázka jak tyto adhezivní materiály důkladně, ale zároveň šetrně odstranit. Kůže by se při odstraňování staré pomůcky měla namáhat co nejméně, neměly by na ní ale zůstávat zbytky lepidla, aby nová pomůcka dobře přilnula. Tyto požadavky splňují odstraňovače lepidla, které naruší adhezivní materiály zachycené na kůži a jemně, bez bolesti je odstraní.

  • Na trhu existují odstraňovače s léčivými/pečujícími složkami, které pokožku jemně ošetří.
  • Odstraňovače, které obsahují alkohol, nejsou vhodné pro stomiky s citlivou a podrážděnou pokožkou.

Jak na adhezivní materiály

K odstranění lepidla slouží různé prostředky, jež mohou mít například formu sprejů nebo čisticích ubrousků.

  • Přípravky na bázi alkoholu i oleje rozpouští přilnavou vrstvu z použité pomůcky, která ulpí na pokožce. Je vhodné, aby po jejich použití bylo okolí stomie omyto vodou a mýdlem – u olejových odstraňovačů lepidla se tak smyjí zbytky oleje, které by mohly bránit nalepení nové pomůcky. U alkoholových odstraňovačů se díky omytí pacienti zbaví potenciálně dráždivých pozůstatků alkoholového přípravku.
  • Používat lze i přípravky na odstranění lepidla na bázi silikonu. Ty prostupují mezi lepivou vrstvu a kůži a mají minimum nežádoucích účinků.
  • Žádný z používaných přípravků by neměl narušovat celistvost kůže a je potřeba vyzkoušet, který pacientovi vyhovuje nejlépe.

Po očistě by měla následovat ochrana

Kromě odstraňovačů lepidla je v rámci komplexní péče o kůži v okolí stomie potřeba používat i další hygienické přípravky, jako jsou mycí pěny a roztoky. Na rozdíl od antibakteriálního mýdla, které je vhodnou součástí výbavy, se nedoporučuje používat běžné sprchové gely, protože mohou obsahovat oleje. Kvůli mastné složce by potom nová stomická pomůcka nemusela dobře držet na požadovaném místě.

  • Čisticí prostředky se běžně doplňují také prostředky ochrannými, které chrání okolí stomie před působením střevního obsahu nebo moči.
  • Při výběru ochranných prostředků je možné volit spreje, krémy, gely nebo pudry – pro každého jednotlivého pacienta se může v praxi osvědčit jiná forma.

(pak)

Zdroje:
1. Geng V., Cobussen-Boekhorst H., Fillingham S. et al. Incontinent urostomy. Good practice in health care. European Association of Urology Nurses, 2009. Dostupné na: https://nurses.uroweb.org/wp-content/uploads/EAUN_IU_Guidelines_EN_2009_LR.pdf
2. Příslušenství pro péči o stomii. České ILCO, z. s., 2018. Dostupné na: https://www.ilco.cz/pomucky/prislusenstvi-peci-stomii



Štítky
Všeobecná sestra Stomická sestra Praktická sestra Sestra v chirurgických oborech Sestra v interních oborech Endoskopická sestra
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#