#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Scabies – svrab


Autoři: Hana Jedličková
Působiště autorů: I. dermatovenerologická klinika, LF MU a FN u sv. Anny, Brno
Vyšlo v časopise: Hojení ran 7, č. 2: 34-35, 2013
Kategorie: Atlas dermatologie

Svrab je silně infekční parazitární onemocnění, které postihuje kůži. Šíří se stykem s nakaženými osobami či kontaktem s infikovanými textiliemi. Patří i mezi onemocnění přenosná pohlavním stykem.

Etiopatogeneze

Svrab působí roztoč zákožka svrabová (Sarcoptes scabiei var. hominis), která parazituje na lidském hostiteli. Samička má velikost 0,4 mm, sameček je o polovinu menší. Živí se tkáňovým mokem, samičky si vyvrtávají chodbičky pod rohovou vrstvou epidermis, do kterých kladou vajíčka (Rapp et al. 2006). Během dvou měsíců života nakladou asi 30 vajíček. Organismus reaguje na zákožky a jejich produkty pruritem a ekzémovými projevy.

Výskyt

Zákožka svrabová se vyskytuje celosvětově, vzhledem k dlouhé inkubační době (až měsíc) vznikají ohniska výskytu v rodinách či kolektivech, ubytovnách atd. Často se s výskytem svrabu potýkají lůžková zdravotnická zařízení, gerontopsychiatrická oddělení a léčebny, kde se infekce může přenést i na personál. Onemocnění patří k nejčastějším profesionálním nákazám zdravotníků. Podléhá hlášení.

Klinický obraz a lokalizace

Drobné papuly uspořádané do dvojiček, v meziprstí mohou být patrny i chodbičky, délky 2–3 mm. Zákožka vyhledává místa s tenkou kůží, predilekční lokalizace jsou zápěstí, meziprstní prostory na rukou, přední axilární řasy, prsní bradavky u žen, penis u mužů (obr. č. 1, 2). Při delší infestaci je postižení generalizované, objevují se ekzémové či nodulární projevy (obr. č. 3). Zpravidla se parazité vyhýbají dlaním a ploskám, obličeji a kštici. Toto pravidlo neplatí u malých dětí a imunokompromitovaných pacientů, kde můžeme nalézt i pustuly. V počátečních stadiích mohou být projevy velmi nenápadné, typický je úporný pruritus, zvláště v noci, kdy jsou zákožky aktivní.

Drobnopapulózní exantém u generalizovaného svrabu na trupu
Obr. 1. Drobnopapulózní exantém u generalizovaného svrabu na trupu

Detail drobných papul u ekzematizovaného svrabu
Obr. 2. Detail drobných papul u ekzematizovaného svrabu

Nodulární projevy na trupu a končetinách u déle trvajícího svrabu
Obr. 3. Nodulární projevy na trupu a končetinách u déle trvajícího svrabu

Asociace

Nejsou, onemocnět může kdokoliv. U pacientů s imunosupresivní léčbou (např. kortikosteroidy) může být klinický obraz atypický a mitigovaný, u těžké imunosuprese, např. u HIV pozitivních, bývají projevy rozsáhlé s nánosy šupin a výraznou ekzematizací, tzv. scabies norwegica. V šupinách mohou přežívat stovky zákožek.

Diagnostika

Diagnóza závisí na klinickém obrazu a epidemiologické anamnéze. U projevů se šupinami je výtěžný nativní preparát s detekcí parazitů či jejich exkrementů (obr. č. 4).

Zákožky v nativním preparátu, faeces
Obr. 4. Zákožky v nativním preparátu, faeces

Histologický obraz

Lymfohistiocytární infiltrát v horním a středním koriu, s příměsí eozinofilů a mastocytů, spongiotické změny v epidermis. Může být zachycena i chodbička s částí těla roztoče, vajíčky a exkrementy (Weedon 2010).

Diferenciální diagnostika

Jiné druhy svrabu – zvířecí, u kterých je člověk konečný hostitel a dále se nepřenášejí. Dále atopický ekzém, generalizované projevy přecitlivělosti na nikl (tzv. niklový svrab).

Terapie

V současnosti je u nás registrován přípravek Infectoscab 5% (permethrin), který se aplikuje na celý povrch kožní s výjimkou obličeje na 8 hodin/přes noc. Léčbu mohou absolvovat i těhotné a děti od dvou měsíců. Tradičním prostředkem jsou preparáty se sírou, v koncentraci 5–20 %, které se ale musí aplikovat po dobu 5 dní. Celková léčba ivermectinem se v České republice nepoužívá.

Naprosto zásadní součástí léčby jsou hygienická opatření. Všechno oblečení a lůžkoviny je nutno vyprat, lůžka a sedací soupravy vyluxovat. Zákožky také nepřežívají delší dobu teploty pod bodem mrazu. Důležité je preventivní přeléčení všech osob, které přišly do kontaktu s nakaženým pacientem, i když jsou bez příznaků.

Prognóza

Neléčený svrab přechází do generalizovaného mikrobielního ekzému, který nemocné výrazně traumatizuje. Časté je přetrvávání ekzematizace i po léčbě, v kombinaci s iritací kůže antiparazitární léčbou. Onemocnění se tak může protáhnout na řadu týdnů až měsíců.

doc. MUDr. Hana Jedličková, Ph.D.

I. dermatovenerologická klinikaLF MU a FN u sv. Anny

Pekařská 53

656 91 Brno

e-mail: hana.jedlickova@fnusa.cz


Zdroje

Rapp, C. M., Morgan, M. S., Arlian, L. G. Presence of host immunoglobulin in the gut of Sarcoptes scabiei (Acari: Sarcoptidae). J Med Entomol 43, 3: 539–542, 2006.

Weedon, D. Scabies. In: Weedon, D. Weedon´s Skin Pathology. Churchill Livingstone Elsevier, 2010. (3. vydání, 655–657)

Štítky
Chirurgie všeobecná Sestra Domácí péče

Článek vyšel v časopise

Hojení ran

Číslo 2

2013 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#