#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Škola zad“ je cestou ke zdraví pohybového aparátu sester

12. 8. 2023

Bolesti pohybového aparátu, především zad, postihují na některých pracovištích více než 80 % sester. Jedná se zejména o jednotky intenzivní péče. Sestry udávají bolesti zad dvakrát častěji než lékaři. Jaké jsou příčiny těchto potíží a jakým způsobem je lze řešit?

Znalost rizikových faktorů je klíčová

S profesí sestry je spojena řada rizikových faktorů, jež způsobují či zhoršují bolest zad. K nejproblematičtějším patří manipulace s pacienty a těžkými břemeny, nevhodná pozice při práci vestoje i vsedě, statická zátěž nebo péče o nemocné bez použití vhodných pomůcek, jako jsou zvedáky, posuvné podložky a další. Častou chybou, která neúměrně zatěžuje záda i další části těla, je nadměrné používání síly při úkonech, při nichž není potřeba. K rozvoji bolesti zad přispívá též velké pracovní vytížení, směnný provoz a nedostatečná péče o pohybový aparát. Znalost všech rizikových faktorů patří k základním předpokladům účinné prevence i léčby bolesti.

Škola zad jako cesta pomoci

Klíčovým opatřením, jež minimalizuje rozvoj či zhoršování bolesti zad, je primární i sekundární prevence. Koncept nazývaný „škola zad“ je zaměřený na edukaci v oblasti péče o pohybový aparát – konkrétně jak správně a efektivně cvičit, jak se správně pohybovat v zaměstnání i ve volném čase a jak začlenit pravidla ergonomie do praxe. Program školy zad se dobře uplatňuje právě ve zdravotnictví.

Zásady správného sedu a nastavení sedadla

  • Při správné pozici vsedě je zachována bederní lordóza, která se podílí na vzpřímeném držení těla.
  • Při dlouhodobém sezení je vhodné občas upravit polohu těla například střídavým nakláněním trupu dopředu a dozadu.
  • Pracovní sedadlo by mělo být stabilní a nastavitelné v různých směrech (výška a hloubka sedací plochy, zádová opěrka, loketní podpěry).

Ergonomické požadavky na práci vestoje

  • Výška a sklon pracovní plochy mají odpovídat typu vykonávané práce.
  • Předklon trupu při práci vstoje nemá převyšovat 15 stupňů.
  • Dlouhodobé stání by se mělo kompenzovat aktivní vzpřímenou polohou se zapnutým břišním a hýžďovým svalstvem.
  • Důležitou roli hraje obuv, která by měla zajistit oporu pohybovému aparátu i pohodlí.

Manipulace s břemeny

  • Správná technika manipulace s břemeny chrání celé pohybové ústrojí.
  • Těžnice těla a břemena by měly být co nejblíže k sobě, předměty by se neměly nosit v příliš velké vzdálenosti od těla s nataženými pažemi.
  • Zvedání břemen pod úrovní kolen či nad úrovní ramen je obzvlášť zatěžující – maximální možnou hmotnost břemen stanovují právní předpisy a limity jsou odlišné pro muže a pro ženy.

Jak na akutní bolest

Ani pečlivé dodržování všech zásad prevence bolesti zad nezaručuje stoprocentní ochranu před akutní svalovou či kloubní bolestí. Úlevu v takových situacích přináší farmakoterapie. Fixní kombinace diklofenaku (nesteroidní antirevmatikum) a orfenadrinu (myorelaxans) ulevuje od bolesti vyvolané svalovými spasmy a má protizánětlivý účinek. Podává se ve formě infuze, obvykle 1× denně po dobu nutnou ke zmírnění příznaků.

(pak)

Zdroje:
1. Tosunoz I. K., Oztunc G. Low back pain in nurses. Int J Caring Sci 2017; 10 (3): 1728–1732.
2. Gilbertová S. Možnosti kompenzace bolestí zad, statické zátěže. Praktická ukázka kompenzačních cvičení. Zdravotní ústav se sídlem v Praze. Dostupné na: www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/moznosti_20kompenzace_20bolesti_20zad.pdf
3. SPC Neodolpasse. Dostupné na: www.sukl.cz



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#