#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Od chirurgie ke kosmetice: Jaká byla cesta sestry k úspěšné kosmetické značce?

3. 4. 2020

Žena, která stojí za vysoce kvalitní a ryze českou kosmetickou značkou Essenté, Denisa Jasinská, je původním povoláním sestra. Zajímalo nás, jak se dostala ke své současné profesi a zda jí při práci pomáhá i původní zdravotnické vzdělání.

Než jste se začala věnovat kosmetice, pracovala jste jako sestra v nemocnici v Karviné. Proč jste se rozhodla právě pro toto povolání? 

V době, kdy jsem se rozhodovala o svém budoucím povolání, jsem měla představu, že budu pracovat někde s dětmi. Ze začátku jsem uvažovala o studiu na pedagogické fakultě, ale nakonec jsem se rozhodla pro povolání zdravotní sestry – chtěla jsem pomáhat nemocným dětem. Mým přáním bylo pracovat na dětském oddělení. 

Splnilo se vám to?

Bohužel ne. Když jsem po maturitě nastupovala do zaměstnání, vybrala jsem si místo na infekčním oddělení v Karviné, které se mělo právě nově otevírat. Jenže to se do mého nástupu nestihlo, a tak mi přechodně nabídli místo sestry na chirurgii, což bylo mimochodem jediné oddělení, na kterém jsem nikdy pracovat nechtěla. A protože se mnou byli spokojení, už mě odsud nepustili.

Tak jak vidíte současnou situaci ve zdravotnictví, vybrala byste si toto povolání znovu?

Když o tom přemýšlím, musím popravdě říct, že nevybrala. Obdivuji všechny lékaře, sestřičky, záchranáře a veškerý zdravotnický personál, který toto povolání vykonává, protože je to velmi náročná a vyčerpávající práce, a zejména v současné situaci kolem koronaviru podávají všichni neskutečný výkon. A za to jim patří můj velký obdiv a dík.

V kosmetice mi pomohly i znalosti ze zdravotnictví

Proč jste se rozhodla věnovat spíš kosmetice než zdravotnictví?

Moje cesta ke kosmetice vedla oklikou. Jsem z Karviné a studovala jsem střední zdravotnickou školu. Ke kosmetice jsem začala získávat vztah během studia na této škole, když jsme se učili základy biologie a dermatologie. Jako sestra jsem ale pracovala jen pár měsíců hned po škole. V 19 letech jsem odešla do Prahy a tady se chvíli rozkoukávala. Nakonec jsem začala pracovat pro menší kosmetickou firmu a dnes je to už víc než 25 let, co v tomhle oboru podnikám.

Kde jste začínala?

Nastoupila jsem do firmy, která dovážela přípravky a vybavení pro kosmetické salony. Postupně jsem zde prošla všemi pozicemi a nakonec ji odkoupila. Tak vzniklo dnešní Mako Butterfly. V průběhu času jsme začali zastupovat několik předních světových značek v oblasti kosmetické péče a nabízet jejich přípravky do českých kosmetických salonů.

A pak přišel zlomový rok 2012. Do té doby jsme pracovali v pronajatých sklepních prostorách v pražských Košířích, kde mimochodem bydlelo všech pět našich tehdejších zaměstnankyň − tedy v Košířích, ne ve sklepě. Tehdy jsme se také rozhodli přestěhovat do vlastní malé „továrny“ za Prahou; při výběru lokality vyhrála Bašť nedaleko Líbeznice. Při téhle radikální změně spojené s náročnou rekonstrukcí objektu jsme si však sáhli doslova na dno.

Mají k sobě práce ve zdravotnictví a kosmetický průmysl blízko? Využila jste třeba některé své zkušenosti z práce v nemocnici také v kosmetice?

Určitě ano. Veškeré znalosti, které jsem na střední škole získala, ať už z dermatologie, hygieny nebo provádění dvojité kontroly při dávkování různých látek, jsem pak zúročila i v kosmetice.

Jak vznikla značka Essenté a čím se odlišujete od ostatních kosmetických firem?

Baví mě vymýšlet a zkoušet nové věci. Když začalo být jasné, že klasické velkoobchody budou postupně „převálcované“ internetem, hledala jsem něco, co by moji podnikatelskou činnost doplnilo a postupně ji mohlo nahradit. Bavila jsem se s řadou svých kamarádek a zákaznic, které vlastní kosmetické salony. Opakovaně jsem se setkávala s názorem, že na trhu chybí prémiová ryze česká kosmetika, která by opravdu „fungovala“, a přitom vypadala stejně pěkně jako luxusní kosmetické značky z Francie nebo třeba z USA. A tak vzniklo Essenté.

Vsadili jsme na vývoj kvalitní špičkové kosmetiky srovnatelné s tím nejlepším ve světě. Padly na to všechny naše rodinné úspory a zadlužili jsme se u několika bank. Bylo to hop a nebo trop. A vyšlo to. Tři roky jsme pracovali na výzkumu a testování vlastních kosmetických produktů, které jsme začali vyrábět pod názvem Essenté, což volně přeloženo znamená „základem pro krásnou pleť je její zdraví“.

Naše kosmetika je jiná v tom, že na ní nešetříme. Má vysoký obsah kvalitních účinných látek a naši dodavatelé klíčových surovin jsou napojeni na výzkumné programy vysokých škol a vědeckých ústavů z celého světa. Držíme tak neustále krok s nejmodernějšími trendy v oblasti dermatologie a kosmetologie.

Z Česka až do Pákistánu

Kam všude svou kosmetiku dodáváte?

Essenté má momentálně obchodní zastoupení na Slovensku, v Polsku, Portugalsku, Pákistánu a s dalšími jednáme. Do dalších, především evropských zemí zatím dodáváme zákaznicím produkty přímo z Česka. Export je určitě jedna z našich priorit, jimž bychom se chtěli v následujících letech mnohem víc věnovat. 

Kosmetiku dodáváme především do salonů stovkám certifikovaných kosmetiček, máme vlastní školicí kosmetický institut a e-shop.

Jak vás ovlivnila stávající situace kolem světové pandemie COVID-19?

Zasáhla nás podobně jako spousty dalších firem. Přinesla s sebou starosti o zaměstnance, zvýšené požadavky na hygienu a dezinfekci, ochranu a bezpečí zaměstnanců, obavy o další existenci firmy a našich klientů. Mezi naše hlavní odběratele totiž patří kosmetičky a kosmetické salony, které jsou nyní zavřené.

Jaké novinky chystáte pro nejbližší období?

Kosmetika je hodně konkurenční trh, takže nechci předem moc prozrazovat. Na příští dva tři roky ale připravujeme s Essenté pár opravdu zajímavých novinek, které v Česku zatím nejsou příliš k dostání. Pokud se nám je podaří dotáhnout do úspěšného konce, firmu by to mohlo posunout zase o hodně dopředu. Myslím, že by se našim zákaznicím tyhle novinky opravdu mohly líbit. Mohu ale prozradit, že se znovuotevřením provozoven kosmetických salonů bychom rádi představili novinku v salonní péči o pleť, naši první alginátovou masku s kaviárem s výrazným liftingovým efektem.

Komu byste kosmetiku Essenté především doporučila?

Všem ženám, jež o sebe chtějí pečovat s láskou ke své pleti a chtějí si dopřát kvalitní a ryze českou kosmetiku. 

Jsme malá rodinná firma a bohužel si nemůžeme dovolit investovat velké částky do marketingu, takže se informace o Essenté šíří především na základě zkušeností a pozitivních referencí našich zákaznic a klientek salonů, které Essenté používají. Mým neskromným snem je, že nás budou znát všechny české ženy a že pro ně budeme značkou, kterou mají rády a s níž budou spokojené.

Kde se dá kosmetika Essenté koupit?

Kosmetiku Essenté si můžete obstarat v kosmetických salonech, kde vám zkušená kosmetička poradí, který produkt z naší nabídky se přesně hodí k vašemu typu pleti. Máme také svůj e-shop, kde je možné si jednotlivé přípravky objednat, a k dispozici je i náš kosmetický blog inspirace.essente.cz, kde najdete tipy, rady a spoustu inspirace jak správně pečovat o pleť. 

Kompletní nabídku našich produktů najdete na webu www.essente.cz.

(Kosmetiku značky Essenté je také možné otestovat v rámci našeho testování na portálu proSestru.cz − pozn. red.)

redakce proSestru.cz

Foto: archiv Denisy Jasinské



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#