#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Únava z práce na směny má dopad na výkonnost sester

3. 4. 2019

Únava související se směnným provozem ve zdravotnictví ovlivňuje kvalitu péče o pacienty, zvyšuje riziko úrazů a může být příčinou řady závažných či fatálních chyb. Americká studie se zaměřila na srovnání výkonu sester po jedné 12hodinové směně a po třech 12hodinových směnách odpracovaných v rozmezí 72 hodin.

Hodnotila se síla i pozornost

Chyby zdravotníků, jež mohou být příčinou poškození zdraví pacienta, jsou do značné míry ovlivnitelné a lze jim předcházet. Jedním z faktorů, které přispívají k omylům v péči o pacienty, je únava související s prací na směny. Američtí odborníci v rámci studie, jíž se zúčastnily tři desítky sester, zkoumali, jaké jsou rozdíly ve výkonnosti sester po jedné 12hodinové směně a po třech 12hodinových směnách odpracovaných během 3 dnů.

Sestry, které se studie účastnily, podstoupily různá vyšetření před nástupem na směnu, po skončení první 12hodinové směny a následně po třetí službě v řadě. Odborníci hodnotili rychlost jejich reakcí v rámci psychomotorického testu pozornosti, selhání pozornosti a funkci svalstva (síla svalů horních a dolních končetin, výbušná síla a další).

Čím více směn, tím pomalejší reakce sester

U všech sledovaných parametrů týkajících se fyzických sil kromě stisku ruky byly naměřeny horší hodnoty po 3 směnách než po 1 směně. O kumulující se únavě sester po více směnách odsloužených za sebou svědčí také výrazně horší výsledky v testu pozornosti – průměrný reakční čas po jedné 12hodinové směně byl horší o 8 %, po třech 12hodinových směnách byly reakce ještě pomalejší, a to o 17 %. Tři po sobě jdoucí směny měly za následek 5násobný nárůst počtu chyb v pozornosti zaznamenaných během psychomotorického testu pozornosti.

Poznatky pro praxi

Výsledky jasně ukazují, že známky únavy jsou u sester patrné již po jedné 12hodinové směně a zhoršují se s přibývajícím počtem směn. Aktuální poznatky mohou sloužit jako argument pro optimalizaci pravidel směnného provozu ve zdravotnických zařízeních. Mohly by být zohledněny též v rámci různých preventivních opatřeních souvisejících s provozem na odděleních a při minimalizaci rizik vyplývajících z práce na směny.

(pak)

Zdroj: Thompson B. J. Does work-induced fatigue accumulate across three compressed 12 hour shifts in hospital nurses and aides? PLoS One 2019 Feb; 14 (2): e0211715, doi: 10.1371/journal.pone.0211715.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#