#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezinárodní den sester připomíná, abychom mysleli na budoucnost

10. 5. 2023

Naše sestry, naše budoucnost. To je heslo, které vyhlásila Mezinárodní rada sester (ICN) u příležitosti letošního Mezinárodního dne sester a ošetřovatelek, který připadá na 12. května.

Stále živý odkaz

Když v roce 1860 anglická dáma šlechtického původu Florence Nightingaleová zakládala v londýnské Nemocnici sv. Tomáše první zdravotnickou školu v Anglii, sotva si mohla představit, jak budou vypadat zdravotnictví a medicína o více než 160 let později. Přesto je její odkaz stále živý a mnohé z jejího učení platné i dnes. Právě z tohoto důvodu je považována za zakladatelku moderního ošetřovatelství a je to také důvod, proč si výročí jejího narození − 12. května − každoročně připomínají všechny sestry a ošetřovatelky po celém světě.

Poučit se z minulosti pro budoucnost

Mezinárodní rada sester (ICN − International Council of Nurses) při této příležitosti vydává každý rok „balíčky“ obsahující propagační materiály, které jsou volně ke stažení na jejích webových stránkách. Kromě toho vyhlašuje témata, jež mají za cíl upozornit na aktuální otázky. „Letošní heslo ‚Naše sestry. Naše budoucnost‘ vyjadřuje, co chce ICN pro ošetřovatelství v budoucnu. Aby se vypořádalo s globálními zdravotními výzvami a zlepšilo globální zdraví pro všechny," vysvětluje prezidentka ICN dr. Pamela Ciprianová. Podle jejích slov je třeba se poučit z nedávné pandemie a tyto zkušenosti přetavit do aktivit pro budoucnost tak, aby se sestry staly chráněnými, ceněnými a respektovanými. „Tato kampaň by měla posvítit na sestry a vrhnout světlo na budoucnost,“ uvádí.

Z neviditelných neocenitelnými

Sestry by se měly podle jejích slov posunout v očích politiků, veřejnosti a všech, kdo rozhodují o financování a poskytování zdravotní péče, z kategorie „neviditelných“ mezi „neocenitelné“. Zároveň by se měla kampaň zaměřit i na to, jak posílit zdravotní systémy, abychom mohli reagovat na rostoucí globální požadavky na zdraví. „Naše budoucnost závisí na každé sestře, na každém hlasu, abychom byli nejen v první linii péče, ale také v první linii změny,“ uzavírá prezidentka ICN.

(red)

Zdroj: Value - Respect – Protect – Invest: ICN launches International Nurses’ Day posters. International Council of Nurses, 2023 Mar 23. Dostupné na: www.icn.ch/news/value-respect-protect-invest-icn-launches-international-nurses-day-posters



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#