#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přípravky k narovnání vlasů mohou zvyšovat riziko karcinomu dělohy

24. 5. 2024

Kosmetické přípravky pro trvalé narovnání vlasů dokážou zkrotit i extrémní kudrliny. Některé z nich však mohou obsahovat chemikálie, které jsou spojovány s estrogen-dependentními nádorovými onemocněními. Příčinné souvislosti sledovali po dlouhých 22 let vědci z Bostonské univerzity v Massachusetts. Své výsledky publikovali na konci loňského roku v časopisu Environmental Research.

Chemické narovnání a uhlazení vlasů

Kosmetické přípravky určené k úpravě vlnitých a kudrnatých vlasů usnadňují jejich narovnání chemickým „uvolněním“ přirozených kadeří. Velké oblibě se těší především u žen s pevnými kadeřemi nebo velmi kudrnatými vlasy – častými uživateli jsou afroamerické ženy, které je mnohdy používají převážnou část života. U této populace je ve srovnání s bělochy pozorovaná vyšší mortalita spojená s děložním karcinomem.

Jak působí chemické „narovnávače“ vlasů? 

Funkční látkou jsou obvykle silné alkálie (aktivní složka bývá na bázi hydroxidu sodného). Aktivní složky se dostávají do nitra vlasu, kde narušují poměrně odolné disulfidové můstky v molekulách keratinu. Tímto mechanismem vlas trvale narovnají. Hydroxid sodný však zároveň může způsobovat lokální popáleniny a narušovat kůži skalpu, což se může projevit pálením nebo svěděním. Reakce také nepříjemně páchne (už jste někdy čistili hydroxidem ucpaný odpad v koupelně?). Vznikající vysoce alkalické prostředí může být škodlivé pro lidský organismus.

Šetrnější přípravky jsou založeny na thioglykolátu amonném, který místo porušení všech disulfidových můstků pouze snižuje jejich počet. I tato varianta má potenciál způsobit chemické popáleniny. Narušená pokožka kůže je zranitelnější vůči jiným škodlivým látkám běžně obsaženým v přípravcích na narovnávání vlasů, jako jsou parabeny a ftaláty. Pokud se tyto sloučeniny dostanou do těla, mohou ovlivňovat endokrinní systém a potenciálně zvyšovat riziko karcinomu reprodukčního systému.

22 let pozorování souvislostí 

V rámci americké studie bylo v letech 1997–2019 sledováno 44 798 Afroameričanek. Z nich se 37 % hlásilo k velmi častému užívání zmíněných přípravků pro péči o vlasy, 53 % je používalo občas a jen 10 % si vlasy chemicky nenarovnalo nikdy nebo jen velmi zřídka. Použitá kosmetika nebyla, co se týče značky nebo obsažených látek, blíže specifikována, lze předpokládat časté zastoupení parabenů, bisfenolu A, kovů a formaldehydu. 

Absorpce přes kůži?

V tomto období byl u sledovaných žen diagnostikován děložní karcinom ve 347 případech. Riziko vzniku nádoru dělohy bylo u žen rutinně (déle než 15 let, alespoň 5× ročně) používajících zmíněné kosmetické přípravky opravdu vyšší (poměr rizik [HR] 1,18; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,81–1,71) než u žen, které je nepoužívaly nebo je používaly pouze zřídka (méně než 4 roky a 1–2× ročně). 

Další srovnání se týkalo pouze postmenopauzálních žen, které prostředky nepoužívaly vůbec nebo jen zřídka, s těmi, jež vlasové „narovnávače“ aplikovaly často (více než 2× ročně, po dobu více než 5 let). U druhé zmíněné kategorie bylo o více než 50 % zvýšené riziko děložního karcinomu (HR 1,60; 95% CI 1,01–2,53). 

Zvýšená expozice škodlivým chemikáliím může být způsobena vyšší absorpcí přes kůži, která může být dále exacerbovaná drobnými spáleninami a ranami způsobenými používáním žehličky na vlasy. 

Problém u žen po menopauze

Sledování velké skupiny žen po dobu více než 20 let ukázalo, že dlouhodobé používání přípravků pro narovnání vlasů je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku nádorů dělohy u postmenopauzálních žen, nikoliv u těch premenopauzálních. Asociace s jinými používanými vlasovými produkty – barvami na vlasy, zesvětlovači, melírovacími přípravky a přípravky pro chemickou trvalou, nebyla potvrzena. 

(lexi)

Zdroje:
1. Bertrand K. A., Delp L., Coogan P. F. et al. Hair relaxer use and risk of uterine cancer in the Black Women’s Health Study. Environ Res 2023; 239 (Pt 1): 117228, doi: 10.1016/j.envres.2023.117228.
2. Mackar R. Hair straightening chemicals associated with higher uterine cancer risk. Environmental Factor, 2022. Dostupné na: https://factor.niehs.nih.gov/2022/11/papers/uterine-cancer
3. Valentine S. Hair straighteners and relaxers may be harmful to health. Here’s how to make them better. Scientific American, 2023 Nov 14. Dostupné na: www.scientificamerican.com/article/hair-straighteners-and-relaxers-may-be-harmful-to-health-heres-how-to-make-them-better



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#