#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K 22: Rány a defekty nejen z pohledu domácí zdravotní péče


Autoři: A. Turková
Působiště autorů: Pracoviště ošetřovatelské péče s. r. o., Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Hojení ran 7, č. Supplementum 1: 22, 2013
Kategorie: Abstrakta

Přednáška ve stručnosti přiblíží nastavení systému a chodu nejen domácí péče. Přiblíží problematiku vlhkého hojení, preskripce, schvalování revizních lékařů a důležitý článek, o který se v prvé řadě jedná, což je pacient. S čím vším se setkávají pracovníci domácí péče, co vše musí řešit nad rámec svých povinností, jelikož ti kterých se to týká, lékaři, kolikrát sami nevědí, co pacientovi říct. Problematika nové preskripce vlhkého hojení je vážná, vypadl z ní pacient a racionální pohled odborných společností a pojišťoven.

Proč musí například onkologický pacient trpět za špatnou legislativu? Proč a kdo navrhl omezení preskripce pouze na šest odborností a nepřemýšlel nad tím, zda nejsou další odbornosti, kterým tato legislativní zvrácenost sváže ruce při léčbě či zmírnění utrpení pacienta? Je opravdu nutné, aby se z péče o pacienta vytratila lidskost? Musí revizní lékař striktně dodržovat legislativu? Není na čase se zamyslet nad tím, že do situace pacienta se může dostat lékař, revizní lékař, nebo ti kteří navrhli a schválili tuto legislativní změnu? I oni potom následně budou stát před problémem, kdo je ošetří a zda v pojišťovně nebude sedět lékař, který díky špatně nastavené legislativě odmítne potvrdit dané léčivo, protože na lékařské zprávě nebude razítko se správnou odborností.

Legislativní změna v preskripci vlhkého hojení udělala z pacienta pingpongový míček, jelikož praktik nesmí předepisovat materiály vlhkého hojení. Pokud by chtěl, musí pacienta odeslat do odborné ambulance, kde pacientovi řeknou, že ho nevezmou, jelikož jim tím stoupají náklady. Bohužel, ne všude je dostačující pokrytí danými odbornostmi. Pokud již pacient úspěšně nalezne odborníka, který jej vezme do péče, putuje následně zpět k praktickému lékaři s delegací k předepisování materiálů vlhkého hojení na dobu tří měsíců. Tento kolotoč může trvat i několik týdnů. Pacient nemá adekvátní ošetření a tudíž se i následná léčba zbytečně prodlužuje a zvyšují se tak finanční náklady na léčbu pacienta. Za poskytnutou zdravotní péči je následně trestáno zdravotnické zařízení, jelikož mu stoupají náklady na péči a tudíž ho pojišťovna reguluje.


Štítky
Chirurgie všeobecná Sestra Domácí péče
Článek Program

Článek vyšel v časopise

Hojení ran

Číslo Supplementum 1

2013 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#