#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S9 Radiofrekvenční ablace varikózních žil dolních končetin


Autoři: L. Bláha;  J. Bulejčík;  P. Burša
Působiště autorů: Centrum cévní a miniinvazivní chirurgie, Komplexní kardiovaskulární centrum, Nemocnice Podlesí a. s.
Vyšlo v časopise: Hojení ran 7, č. Supplementum 1: 46, 2013
Kategorie: Abstrakta

Radiofrekvenční operace je moderní miniinvazivní metoda endotermální ablace kmenových varikozit dolních končetin (DKK) (zejména vena safena magna – VSM a vena safena parva – VSP).

Od roku 1998 do 2010 bylo na celém světě provedeno více než 600 000 zákroků. Na základě randomizovaných studií, které prokázaly vysokou úspěšnost této metody, je tato metoda již vaskulárními společnostmi (také Rutheford) doporučena pro terapii kmenových varikozit, ale také perforátorů, a dalších.

Výhody této operace spočívají v menší traumatizaci měkkých tkání a menší bolestivosti, pooperačně jsou menší hematomy a rychleji se resorbují, je méně operačních ran a jizev, výkon je vhodnější pro jednodenní chirurgii (event. ambulanci), je zde možnost tumescenční lokální anestezie. Tedy celkově větší komfort pro pacienta a lepší kosmetický efekt. Dále je méně komplikací při hojení (infekce ran, hematomy v třísle, parestezie n. safenus, n. suralis…), RFA ablace u bércového vředu (popř. mikrobiálního ekzému) u pokročilých stadií CHVI minimalizuje riziko vzniku perioperační infekce. Konečně je zde významně rychlejší návrat ke každodenním činnostem než v případě ošetření běžnou chirurgickou technikou.

Na našem pracovišti jsme začali provádět tuto operaci na konci roku 2009. Do konce roku 2012 jsme provedli již 256 operací u 181 pacientů. Z toho bylo 113 žen a 68 mužů. V průběhu času zdokonalujeme operační techniku a stále více zapojujeme do průběhu celé operace UZ zobrazování (přičemž punkce pod UZ a UZ zobrazení safenofemorální (popliteální) junkce byly od počátku samozřejmostí).

Závěr

Výsledky operací v našem souboru jsou, zdá se, velmi dobré a také množství a spektrum operačních komplikací je porovnatelné s údaji, které jsou udávány v četných studiích (Merchant, Dietzek, Proebstle,…).

Nutno podotknout, že výsledky operace a četnost komplikací jsou závislé na zkušenosti operatéra a na preciznosti operačního postupu.


Štítky
Chirurgie všeobecná Sestra Domácí péče
Článek Program

Článek vyšel v časopise

Hojení ran

Číslo Supplementum 1

2013 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#