#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S1 Zdravý životní styl


Autoři: H. Petrová
Působiště autorů: www. merudia. cz
Vyšlo v časopise: Hojení ran 7, č. Supplementum 1: 40-41, 2013
Kategorie: Abstrakta

Zdravý životní styl je diskutovaným tématem mnoha odborných i laických setkání. Představuje v podstatě soulad psychické a fyzické kondice. Pokud mohu posoudit mé vlastní zkušenosti, stále větší část široké veřejnosti se k této otázce staví zodpovědně a vážně.

V každodenním životě jsme neustále konfrontováni s různými vědeckými studiemi, jejichž závěry se navzájem vyvracejí, a také s doporučeními oficiálních i neoficiálních poradců všeho druhu a různé kvality, vzniklých často na podkladě připravené reklamy. Svou velkou roli zde má právě reklama, která využívá k získání pocitu důvěry známých osobností. V žádném případě nechci tvrdit, že ve všech těchto případech jde o klam. Je důležité si uvědomit, že všechny informace, které se nám dostávají, je velmi vhodné konzultovat především se svým zdravým rozumem a případně s prověřenými kouči. Mějme na paměti, že i dobře míněná rada nemusí být (v lepším případě) účinná u všech lidí, v tom horším pak může i ublížit.

Jedním z cílů dnešního setkání je navázat na satelitní sympozium z posledního, tj. IV. ročníku, konference RANDE 2011. Tehdy jsme se zaměřili na oblast stres managementu, jehož nedílnou součástí je právě zdravý životní styl. Na stránkách www.merudia.cz byl k dispozici osobní test, který si mohl vyplnit každý, koho zajímal jeho osobní profil působení stresu. Zpracovaná data ukázala velice pozitivní výsledek: více než 60  % účastníků sledování bylo bez nebo jen s malým rizikem rozvoje stresu a syndromu vyhoření. S ohledem na širokou veřejnost to však není nijak vypovídající hodnota.

Definice zdravého životního stylu říká, že se jedná o soulad psychické a fyzické kondice. Důležité je sladit naše aktivity a odpočinek do rovnováhy tak, abychom svůj život neprozaháleli, ale ani nebyli otrokem psychické či fyzické zátěže, která nás obklopuje. Jinak se z našeho života stane onen známý „krysí běh“ v kruhu. Neexistuje žádné doporučení, které by stoprocentně platilo a fungovalo u všech lidí stejně. Důležitých je několik základních pravidel, která jsou nám většinou známa již ze základní školy, jen jim časem (a věkem) nevěnujeme pozornost. Týkají se především pitného režimu, spánku, střídmosti v jídle, absenci látek tělu škodlivých a podobně. Jenže, čím obecnější jsou pravidla a zásady, tím na ně dáváme menší důraz v domnění, že jsou samozřejmá. Jednou z věcí považovaných za „banální“ je naše dýchání. Často bývá velmi mělké a nekvalitní, přesto je to jedna z životně důležitých věcí. A to nejen v důsledku případné přímé smrti z nedostatku kyslíku, ale i s ohledem na všechny tělu prospěšné reakce, které kvalita dýchání ovlivňuje.

Oblastí, kterým se v souvislosti se zdravým životním stylem můžeme věnovat, je mnoho. Pokud máme konkrétní požadavky na změnu svého životného stylu, je dobré nebýt na to sami, a přizvat si na pomoc kouče, podporující osobu, nebo nejlépe oba dva. Již z názvu „životní“ styl vyplývá, že se nejedná o krátkodobý proces, ale je to tzv. „napořád“. Odborný poradce je také „jen člověk“. Může být v různých životních i zdravotních situacích a přesto, že sám nevypadá na to, že „zná recept na život“, nás může vést správnou cestou. Tady samozřejmě platí „konzultovat se svým zdravým rozumem“ dvojnásob. Ostatně to, zda se vše ubírá směrem, který jsme si naplánovali, sami vidíme a náš kouč nás může doprovázet léta.

Jedním z častých důvodů, kdy se obracíme ke změně životního stylu, je nespokojenost s vlastní váhou. Nemám tím na mysli akutní touhu vejít se do konkrétní velikosti již zakoupených plavek. S ohledem na nesmyslně krátkodobý horizont dosažení výsledku, který nás ve finále může překvapit následky v podobě ještě většího přibírání na váze nebo zhoršením zdravotního stavu, se tímto v tréninkovém procesu „životní“ styl nezabýváme. Přesto je nadváha jedním z ukazatelů, že váš životní styl není rozhodně vyvážený a zdravý.

Prvotní aktivitou v takovémto případě je zjištění pokud možno opravdových příčin tohoto stavu. Kromě osobní a rodinné anamnézy provádíme biochemické vyšetření krve. V případě dlouhodobějších potíží, třeba i nejasného původu, zajišťujeme analýzu prvků z vlasů. Tato analýza může odhalit delší procesy, které ovlivňují naše zdraví, zjistíme při ní hladinu minerálů, stopových a toxických prvků a jejich vzájemné poměry.

Běžným (často latentním) důvodem pro nadváhu je překyselení organismu. Mnohdy se uzavírá celý kruh událostí, jako je stres, překyselení, nadváha, zdravotní potíže a opět stres. Takový „krysí závod“, který se děje přímo uvnitř našeho těla. Pokud se nejedná o akutní stav, který vyvolávají různé druhy onemocnění, která nejprve musíme vyloučit, zjistíme překyselení organismu jednoduše opakováním testu na pH moči a to v odpoledních hodinách. Pokud se hodnota pH pohybuje pod hranicí 7, pak je potřeba na tuto situaci adekvátně tedy zásadotvorně reagovat. Bez komplexních změn především ve výživě a dýchání, ovšem krátkodobé podávání zásadotvorných preparátů nebude dostatečně účinné.

Další velký vliv na náš zdravý životní styl má působení volných radikálů a antioxidantů, které ač často diskutované, stále překvapují novými poznatky.


Štítky
Chirurgie všeobecná Sestra Domácí péče
Článek Program

Článek vyšel v časopise

Hojení ran

Číslo Supplementum 1

2013 Číslo Supplementum 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Problematika pacienta s dentinovou hypersenzitivitou
nový kurz
Autoři: MDDr. Diana Kovářová

Příběh jedlé sody
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Antiseptika a prevence ve stomatologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Snímatelné zubní náhrady a fixační krémy
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

White paper - jak vidíme optimální péči o zubní náhrady
Autoři: MUDr. Jindřich Charvát, CSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#